Cumartesi, Temmuz 4

Efsane Yarışlar / 2005 yılı Ankara Koşusu

Triple Crown'un üç ayağından biri olduğu için Ankara Koşusu mevsim sonunda üç yaşlı İngilizler'in koştuğu fevkalade mühim bir yarıştır. Özellikle son 100 metresi nefes nefese geçmiş bu yarışta kimlerin koştuğunu bir kez daha hatırlamakta ve belki de hatırlatıp gecenin bu saatinde yatmadan ağızlarda güzel bir tat bırakmakta fayda var diye düşündüm.
***
Yıllardır Ankara'da start alan ve ne zaman yazmadıysam o zaman gelmiş olan, bu tip uzun mesafe yarışlarını seven, Francesco Sponza isimli sahibini merak ettiğim kır safkan Alpiko, yine Ankara'nın müdavimlerinden olup uzayan mesafelerde başarılı yarışları ile hatırladığımız Ateşağa, bir önceki yıl bu pistte Çaldıran Koşusu'nu kazanan, Gazi'de sessiz sedasız 8. olduktan sonra fırtına gibi esen Champs to Champs, bir pıtrak misali çoğalan alışveriş merkezlerindeki oyun salonu isimleri gibi ismi olan ve hiçbir yarışı çöp hafızamda yer etmeyi başaramamış Dixie Land, o yıl koşulan Gazi Koşusu'nu Melisa Eliyeşil'in gözyaşları eşliğinde kazanarak eküriye Mümin Çılgın'lı Hafız'ın (Tuncaylı Middlesbrough) 1986'da kazandığı Gazi'den tam 19 yıl sonra bu sevinci yaşatan ve son düzlükte su gibi akan seri Popular Demand, ne hikmetse benim izlediğim her maçında rakibinden bir araba sopa yiyip Orhan Ayhan'ı sıkıntıya sokan Boğaz'ın Boğası Sinan Şamil Sam'ın Runner Boy'u ve Yudum gibi isimler katılmışlardır.
***
Soz düzlükte Alpiko'nun temposunun düşmesiyle birlikte bu safkanı içten Ateşağa, dışından ise Yudum sıkıştırmışlardır. Yudum'un da dışından Champs to Champs ve en dış kulvardan da (at yarışlarında illa ki birileri en dış kulvardan gelir) 1.05'lik muhtemeliyle Türkiye'nin Teki konumunda olan Popular Demand kopmuşlardır. Yüksel Saymaz'ın şahane anlatımıyla buyrunuz:

1 yorum:

Ayberk dedi ki...

Popular Demand'in harika sprintinin yetmedigini ve kosuyu Champs to Champs'in kazandigini da ekleyelim :)