Perşembe, Eylül 3

Yakmışlar Bütün Fotoğrafları


Bloglar sağolsun, yabancı futbolcuların eski fotoğraflarına rastlıyoruz sürekli. İşin en hoş tarafı şimdilerde ünlü bir futbolcu olan herhangi birinin küçüklüğünde zamanın meşhur futbolculardan biriyle çektirdiği bir fotoğrafı görmek. Sneijder-Rijkaard gördük, Guardiola-Pique gördük, daha bir sürü ikilinin fotoğraflar koyan arkadaşlar var bu şekilde. Spor Servisi programında bile yer almıştır. En son olarak da jesusalmeyda'da şuna rastladık: http://jesusalmeyda.blogspot.com/2009/09/maradona-imzal-messi.html

Konunun bizim futbol kültürümiz ile alakasına gelelim. Bizde ki futbolcuların böyle fotoğrafları hiç yok. Bu tarz kareler 16 yaşındaki Emre ile 32 yaşındaki Hagi fotoğraflarıyla sınırlı. Bir de Arda Turan'ın Sami Yen'de Hagi'nin attığı gole sevinmesi var. O da zaten bilinçli çekilmiş bir fotoğraf değil. Bunun dışında hiçbir şey yok elimizde.

Bunun nedeni ne olabilir? Futbolcuların, halktan ve dolayısıyla futbolu seven çocuklardan uzaklaşması olabilir mi? Yoksa teknolojik yetersizlikler mi? Eskiden herkesin bir fotoğraf makinası yoktu sonuçta. Gerçi Boca Juniors'un yoksul çocukları Tevez'in Riquelme'nin fotoğraflar da var. Yoksa tek neden bizim futbolu çok fazla sevmiyor oluşumuz mu?

1 yorum:

anonim dedi ki...

Aynen dediğin gibi; biz futbolu sevmiyoruz. Daha doğrusu, futbolu sevmekten anladığımız; toplumun her kesiminde yaşadığımız zorlukları, baskıyı, öfkeyi ve nefreti istifra etmekten ibarettir. her maçtan sonra, öteki ya da karşı taraf diye gördüğümüz kitleye, orgazm edasıyla "ohh nasıl koyduk dün size ama?" demekten ibarettir futbolu sevmemiz. şayet bu böyle olmasaydı unutulur muydu o eski günler?