Perşembe, Eylül 10

Almanlar


Dün oynanan maçta Almanya, Azerbaycan ile karşılaştı. Aradaki güç farkı belli. Süpriz de olmadı. Maçın ilgi çeken tek yönü eski Alman milli takım hocası Berti Vogst'un Azerbaycan'ın başında olarak Almanya'ya rakip olmasıydı. Yukardaki karede eski Vogst ile yeni Löw beraber görülüyor.

1998 yılı bu iki teknik adam için önemlidir. Joachim Löw'ün Fenerbahçe'deki ilk ve tek sezonudur. Bir çok Fenerbahçeli aynı şeyi düşünür ve bence de öyledir. Bizim kuşağın gördüğü en iyi top oynayan Fenerbahçe'yi yaratmıştır Löw. O Fenerbahçe'ye imzaladığı günlerde Berti Vogst paraşütsüz bir düşüşe başlamıştı.

1996 yılında İngiltere'de Euro 96 şampiyonu olan takımı 1998 yazında felakete sürükledi. Huzurevinden abilerle kurduğu kadro, dünkü maçta rakibimiz olan takımın hocasına 3-0 yenilmişti ve evin yolunu tutmuştu. (Hırvatistan-Blazeviç)

Ardından Daum ve milli takım flörtü başladı. Daum'un biraz zaman istemesi başına iş açmış, bu zaman aralığında Bayern Münih mafyası, Daum'un kuyusunu kazmıştı. O Daum'un yeniden yükselişi Kadıköy'de olacaktı. Löw ise genç yaşında kariyerinin ilk sillesini Kadıköy'de yiyordu. Sene 1998 ve 1999.

Mehmet Demirkol lafıdır. İyi hoca olmak isteyen Avrupalılar önce Türkiye'ye gelip mümkünse de bir Fenerbahçe stajı yapmalıdır. Bunu FB ile sınırlandırmak gerekmez. Löw bu stajdan sonra yükselişe geçmeye başlamış bir futbol adamıdır.

Löw'ün şanssızlığı Türkiye'nin gelmiş geçmiş en başarılı takımın rakip olmasıdır. O takım 9 puan geriden gelip Fenerbahçe'yi geçti. Haliyle Löw dönemi sona erdi. Ardından son zamanların en iyi Almanyası oluştu. 2006'da ülkede oluşan sinerjide beyaz gömlekli Löw'ün payının büyük olduğu söylenir.

Vogst'a dönelim. 1974 Almanya takımının savunmacısı olarak en başarılı Alman takımında görev yaptı. En başarısız takım ise onun hocalığında oluştu. Onun gidişine kadar Alman milli takımı hep bir istikrar abidesiydi. Herberger-Schön-Derwall-Kaiser ve Vogst 5lisi tam 48 sene takımı idare etti. Löw ise Vogst'tan sonra takımın başına geçen (son 10 yıl) 4.teknik adam. Biri yıkıyor, biri yeniden yapıyor. Vogst Kuveyt, İskoçya, Azerbaycan turlarında, Löw ise Güney Afrika'da final arayacak.

Hiç yorum yok: