Çarşamba, Nisan 7

Del Piero'nun Geçtiği Adam



Juventus'un ve çocukluk günlerimizin büyük yıldızı Alessandro Del Piero geçtiğimiz aylarda Juventus formasıyla 445. maçına çıktı ve tarihi bir rekor kırdı. Kulüp tarihinin en çok forma giyen futbolcusu oldu. Bunu 14 Şubat'ta yani Sevgililer Günü'nde oynanan Siena maçında gerçekleştirmesi ayrı bir güzellik.

Del Piero hakkında yazı yazmak gerekir ama şimdilik rekoru kırılan kişiye göz atalım. Juventus formasıyla 444 maça çıkan Giampiero Boniperti rekorun eski sahibiydi.

Boniperti 1928 yılında Barengo'da doğmuş. 1946 -1961 yılları arasında siyah-beyazlı formayı giymiş. Savaşın kısa(!) sürmesi onun fazla forma giymesine neden olmuş diyebiliriz, yoksa futbol sahası yerine cephede olabilirdi. Gençliğini bilmiyoruz gerçi ama savaş zamanı olmasa da ilerleyen yıllarda siyasete bulaştı. İşin ilginç kısmı kendisi bir Juventus efsanesi olsa da ezeli rakiplerden AC Milan'ın başkanı Berlusconi'nin partisi Forza Italıa'da yer aldı. Avrupa Parlementosu'nda bile çalıştı.

Biz futbolculuğuna dönelim. İlk maçını Milan'a karşı oynadı, ilk golünü Sampdoria'ya attı. İlk sezonunda 6 maçta 5 gol atarak dikkat çekti. İlk tam sezonunda 40 maça çıktı ve 27 gol attı. 1954 yılında 14 gol attı. Bu sezondan sonra bir daha sezon içinde 10 golü geçemedi. Forvet ve sağ açık olarak geçen yıllar boyunca siyah-beyazlı forma altında 178 gole imza attı. Bu da kulüp rekoruydu ama yine Del Piero çıktı ve rekoru 40 yıl sonra kırdı.

Del Piero'nun bu rekorları kırmasının sebebi de Boniperti'dir. Çünkü Del Piero'yu Padova'dan alıp Torino kulübüne kazandıran kendisidir.

Boniperti, kariyerinin 100.golünü 24. yaşgününde derbide Torino'ya attı. 5 kere İtalya Şampiyonu, 2 kere İtalya Kupası kazandı. Gök mavili formayı ise 38 defa giydi ve 8 gol attı. 2 kere Dünya Kupası'nda oynadı. Futbolu bıraktıktan sonra kulübün başkanlığını da yürüttü. Yani kulüp tarihindeki yeri sınırları zorlamaktadır.

Hiç yorum yok: