Salı, Nisan 20

Türkiye Kupası 2010


2009-2010 Türkiye Kupası Finali Şanlıurfa'da oynanacak. Finalistler Fenerbahçe ve Trabzonspor.

Final ilk defa Şanlıurfa'da oynanacak ve kupa 10 sene sonra tekrar Güneydoğu'da olacak. 2000 yılında 3 Mayıs'ta oynanan Galatasaray - Antalyaspor finali Diyarbakır'da oynanmış ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi finalle tanışmıştı. Türkiye Kupası finalleri o seneyle beraber tek maç üzerinden oynanmaya başlamıştı. Diyarbakır'da oynanan final maçında uzatmalar dahil 8 gol atılmış ve en gollü final maçı olarak tarihe geçmişti. Kupa finallerinin vazgeçilmez adresi İzmir kupa finaline bir süreliğine hasret kalacak.

Türkiye Kupası'nın en önemli özelliği, hatta belki de tek özelliği Fenerbahçe'nin 1983 yılından beri kupaya uzanamaması. Fenerbahçe yine finalde. Yine diyorum çünkü 27 senede 6 defa final oynadı ve hepsini kaybetti. Fenerbahçe'nin daha önce kazandığı 4 finalde de İstanbul dışındaki takımlarını yenmiş olması sarı-lacivertlilere bu final öncesinde umut veriyor. (2 defa Altay, Bursaspor ve Mersin İ.Y.). Fenerbahçe'nin kaybettiği 8 finalin 7'sinde rakibi, ezeli rakipleri Galatasaray ve Beşiktaş olurken, sadece birinde Anadolu'ya (2001'de Gençlerbirliği'ne) penaltılarla kaybetti. Fenerbahçe en fazla final kaybeden takım olarak final tarihine geçti.

İki takım daha önce finalde karşılaşmadı. Trabzonspor 12 final oynadı ve 7 kere kupaya uzandı. Son olarak 2003 ve 2004'te arka arkaya iki defa kupayı kazanan Karadeniz temsilcisi, 7 defa İstanbul takımlarıyla finalde karşılaştı. 4 tanesinden mağlubiyetle ayrılırken, 3 tanesinde kupayı müzesine götürdü.

Trabzonspor, Karadeniz'in kupayı kaldırmayı başarmış tek takımı ama final oynamış Kuzeyliler mevcut. 1981'de Ankaragücü'ne elenen Boluspor, 1988'de Sakaryaspor'a geçilen Samsunspor final heyecanı yaşayan takımlardan.

Türkiye Kupası, Süper Lig'den daha demokrat bir tarihe sahip. Bugüne kadar 19 farklı finalist ve 13 farklı şampiyon çıkardı. Bu 19 takımın 9 tanesi, yani neredeyse yarısı, bu sene alt liglerde mücadele ediyor.

Türkiye Kupası 4 kez penaltı atışları sonunda belirlendi. Bu sene final oynayacak iki takımda kupayı 1er kez penaltılarda kaybetme talihsizliği yaşadı.

Aşağıdaki videoda yer alan maç, bu senenin finalistlerinden Trabzonspor'un en unutulmaz kupa finali. 1992 Türkiye Kupası finialinde 3-0'lık mağlubiyetin rövanşında Bursaspor'u Avni Aker'de 5 golle geçiyor ve kupaya uzanıyor. Maç sonu Hamdi ve Bülent Karpat için şuraya bakmak yeterli.

Hiç yorum yok: