Salı, Nisan 27

FA Cup 2010


Dünyanın en önemli futbol organizasyonlarından biri bu sene 15 Mayıs'ta sahibini bulacak. Bir klasik olarak finale efsane stadyum Wembley evsahipliği yapacak. Wembley'in çimlerine çıkma şerefine ulaşacak futbolcular Chelsea ve Portsmouth formalarını giyiyor.

Wembley, bu finallere ev sahipliği yapan stadyum olmasına bir dönem ara vermişti. 2001'den 2006'ya kadar oynanan 6 finale de Cardiff Milennium Stadı evsahipliği yapmıştı. İşin ilginç tarafı, finaller yeniden Wembley'de oynanmaya başladığından beri ya Chelsea ya Portsmouth kupayı kazandı. Son 3 final Wembley'de oynandı ve ikisini Chelsea, bir tanesini de Portsmouth kazandı.

Portsmouth, 5.defa FA Cup finali oynayacak. Daha önce oynadığı ilk 2 finali kaybeden Pompey, sonraki 2 finali kazandı. 2008'de Cardiff'i yenerek kazandıkları final ise onların 1939'dan sonra oynadıkları ilk finaldi. Daha önce kazandıkları finalde Wolwes'ı 4-1 yendiler. 1934'te Manchester City'e son dakika golüyle 2-1 mağlup oldular. İlk finallerinde ise Bolton'a 2-0 mağlup oldular.

Chelsea final tecrübesi daha fazla olan bir camia. Londra'nın zengin çocukları, daha önce 9 kez final oynadılar. 4 kez kaybetmelerine rağmen kupayı 5 kez müzelerine götürdüler. Son kupanın sahibi de onlar. Everton'ı yenik duruma düştükleri maçta Drogba ve Lampard'ın golleriyle 2-1 yendiler.

2007'de uzatmalara kalan finalde Drogba ile United'ı 1-0 mağlup ettiler. 2002'de ise Arsenal'in çifte zafer yaşamasına vesile oldular ve finalde kuzey Londra takımına 2-0 mağlup oldular. Son 10 senede 4 final oynayan ikinci takım olacak Chelsea. Diğer ise Arsenal.

Fa Cup finalleri 3 farklı yüzyılda oynanmış bir organizasyon. Eski, köklü ve geleneksel bir turnuva. Futbola lig statüsünün getirilmesinden çok daha önce oynanmaya başlayan, en iyiyi belirleme amaçlı bir eleme organizasyonu. Birçok takım uzun süre bu kupada final oynadı. Bugün adını sanını anmadığımız Royal Engineers takımı mesela finallerin ilk kaybedeni. Oxford, Old Etonians, Clapham Rovers gibi takımlar ilk zamanlarda final oynayan takımlar.

Bu sene 10.finalini oynayacak olan 1905 doğumlu Chelsea ise ilk finalini oynamak için 10 sene, ilk kupasını almak için 65 sene bekledi. İlk finalinde Old Trafford'da Sheffield United'a 3-0 mağlup oldular. İkinci finalde Tottenham'a 2-1 yenildiler.

1970 yılında ise Leeds United 58 sene sonra oynanan ilk tekrar finalinde mağlup ettiler. İlk maç Wembley'de 2-2 sona erince, ikinci maç teasdüf eseri Old Trafford'da, yani Chelsea'nin ilk finalini kaybettiği stadyumda oynandı. İlk maçta 2 defa yenik duruma düşen ve 84.dakikada mağlup duruma düşen "maviler", 86.dakiakada Ian Hutchinson'ın golüyle umutlarını Manchester'a taşıdı. Old Trafford'da da yenik duruma düşen Chelsea, önce bitime 12 dakika kala 23 yaşındaki Peter Osgood ile berberliği yakaladı ve maçı uzatmalara taşıdı. Uzatmalarda ise 24 yaşındaki savunmacı David Webb kupanın Londra'ya gelmesini sağladı.

Bu finalden sonra 24 sene boyunca Wembley göremedi Chelsea. 1994'de finalde Old Trafford'un gerçek sakinleri olan United bu sefer Londra'da karşılarına çıktı. 60 dakika boyunca golsüz devam eden maç, Cantona'nın 2, Mark Hughes ve Brian Mc Clair 'in golleriye 4-0 sona erdi.

Chelsea'nin Wembley'de ilk kupasını havaya kaldırması 1997 senesini buluyor. Çok iyi hatırladığım ve sanırım NTV'den izlediğimiz finalde, Juninho'nun, Ravenelli'nin, Emerson'un oynadığı Middlesborugh'u 2-0 yendiler. 2000 yılında Aston Villa'yı 1-0 yenerek bir kez daha kupaya uzandılar.

FA Cup'ı en fazla kazanan takım Manchester United. Tam 18 defa oynadıkları finalin 11 tanesinde kupayı kazandılar. Arsenal de 17 finalden 10 tanesini kazanarak sıralamada ikinci sırada yer alıyor. 8 defa kupa kazanan Tottenham'ın 3.sırada bulunmasının yanında bir başka özelliği sadece 1 defa finalde kaybetmesi. 1987 yılındaki dramatik finalde, Coventy ile karşılaşan Spurs, 2 kez öne geçmesine rağmen normal süreyi 2-2 noktalayıp, üzatmada yediği golle kupayı rakibine kaptırdı.

Kupanın en fazla final kaybedeni ise Everon. 13 defa final oynayan takım, biri geçen sezon olmak üzere tam 8 defa finalde kaybetti 5 kez ise kupayı müzesine götürdü.

Wembley'de oynanan ilk final olan Bolton - West Ham maçı tarihe en fazla seyircili final olarak geçti. 126.000 kişinin izlediği finali Bolton 2-0 kazandı.


Hiç yorum yok: