Perşembe, Aralık 23

Yeni Yasa


Fanatik Gazetesi'nden alıntıdır. Yeni Sporda Şiddet Yasası için amaçlananlar yazılmış. Amacım sesli düşnmek. Hukukçu değilim, bazı şeyleri bilmiyorum ama taraftarım, sürekli maça; stadlara-salonlara gidiyorum. Olay çıkarmayan münferit taraftarı, beni ve benim gibileri ne kadar etkileyecek. Kafanıza takılan olursa onları da ekleyin sorular çoğalsın?

1-) Kanunun uygulama alanı, sadece müsabaka alanlarını değil, taraftar gruplarının sürekli gittiği mekanlar, müsabakanın yapılacağı yere gidiş-geliş güzargahları, kamp ve tesis alanlarını da kapsamalı... Buralarda yapılan ‘çirkin ve kötü tezahürata’ da ağır yaptırımlar uygulanmalı.

Sokakta küfür etmenin kanunlarda cezası var mı? Varsa sokakta bağırarak küfür edenlere yaptırım var mı? Eğer varsa niye sporda şiddet yasası çıksın, var olan kanun uygulansın. Eğer yoksa, niye sokaktaki adam küfür edebiliyorken, üzerinde forma olan adam edemiyor? Öte yandan mekanlarda çıkan olaylardan; olay çıkartanlara verilen cezalar dışında başka ne cezalar verilecek, kime verilecek?

2- Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde merkezi spor birimi, il ve ilçe emniyet müdürlükleri veya jandarma komutanlıklarında ‘Spor Birimi’ kurulmalı, uzmanlaşmış kolluk teşkilatı oluşturulmalı.

3- Bilet satışları, elektronik sistem üzerinden ve kişilerin adı, soyadı, fotoğrafı ile vatandaşlık numarası yer alan kartlarla yapılmalı. Bilet satışları, koltuk numarasıyla ilişkilendirilerek yapılmalı, spor alanlarına kapasitenin üzerinde seyirci alınmamalı. Biletinin gösterdiği yere oturmayanlar uyarılmalı, karşı koyanlar dışarıya çıkarılmalı ve para cezası verilmeli. Biletsiz olarak spor alanına girenler ve onlara yardım edenler, hapis cezası ile cezalandırılmalı.

Ben bir arkadaşıma hediye olarak bilet alamaz mıyım? Bilet alırken vatandaşlık numarasını sormak zorunda mıyım? Veya ben bileti almışım ve işim çıkmış, tanımadığım kişiye (bilet fiyatı üzerinden) satamaz mıyım? Bir yere biletsiz girmenin cezası hapis midir? Yoksa sadece maça giren mi hapse girecek? Ayrıca madem Avrupa örnek alınıyor; koltuksuz bir tribün (kale arkası) oluşturmak neden hiç düşünülmüyor?

4-Kanuna aykırı davrananların tespit ve takibi için kamera ve teknik donanım kurulmalı.

5-Statlarda ‘bekletme odası’ ve güvenlik kameraları ile anons sisteminin yönetildiği ‘kontrol odaları’ oluşturulmalı... Bu odalarda federasyon ve kulüp temsilcileri bulunmalı; kayıt altına alınan görüntülerin birer örneği de kolluk birimlerine, federasyon ve her iki kulüp temsilcisine verilmeli...

6- Spor alanlarına girişi yasak maddeler tanımlanmalı ve bu konuya ilişkin uyarı levhaları asılmalı... Bu maddeleri temin edenler ve kullananlara ağır para cezası ya da hapis cezası verilmeli.

7- Her kulüp için bir kolluk görevlisi, ‘kulüp polisi’ olarak görevlendirilmeli... ‘Kulüp polisi’, deplasmanlarda da kulüple birlikte olmalı ve kendisiyle aynı görevi yapan yetkili ile kontakt kurmalı..

Şu anda bu zaten uygulanmıyor mu? Yoksa uygulananlar pilot takımlar mı ?

8-Kulüplerde görev yapan yöneticilerden biri ‘Taraftardan Sorumlu Temsilci’ olarak atanmalı... Bu kişi, kolluk kuvvetleri ve özel güvenlik birimleri ile temasta olmalı.

Taraftardan sorumlu yönetici; çok sakat duruyor. Güven vermiyor.

9- Şike ve teşvik primi suç olarak düzenlenmeli.

Hala düzenlenmedi mi?

10- Karaborsa bilet satışı yasaklanmalı, bu şekilde satış yapanlara ağır cezalar verilmeli.

Zaten yasak değil mi?

11- Elekronik kartı yetkisiz olarak üreten, satan, devreden, satın alan ve bulunduran kişilere ağır cezalar verilmeli.

Şu an ceza verilmiyor mu?

12- Yasak alanlara girenlere ağır cezalar verilmeli...

Yasak alanlardan kast edilen nedir?

13- Spor tesislerine zarar verenler, kamu malına zarar verir gibi yargılanmalı ve meydana gelen zarardan sorumlu tutulmalı...

14. madde yok; 13'ten 15'e geçmişler...) Ben en sona ekliyorum o zaman bir tane...

15- Tanımlanan suçlardan dolayı soruşturmanın başlatılması halinde şüpheli hakkında spor müsabakalarını seyirden men kararı tedbiri derhal uygulanmaya başlanmalı... Hükümle beraber verilecek ‘seyirden men cezası’, diğer cezaların infazı bittikten 2 yıl sonra sona erdirilmeli...

16- Seyirden men cezaları, oluşturulacak elektronik bilgi bankasında tutulmalı.

17- Seyirden men cezası alan kişi; takımının müsabakası yapılacağı gün başlama saatinde ve 1 saat sonra en yakın karakola başvurmalı, beyanda bulunmalı... Seyirden men cezalılar, yurt dışındaki maçlara da gitmemeli ve müsabakadan 5 gün önce pasaport ya da seyahat belgesini en yakın karakola teslim etmeli...

18- Cezaları Spor Güvenlik Kurulları değil Spor İhtisas Mahkemeleri vermeli.

19- Müsabakalarda görev yapan hakem, gözlemci ve temsilciler kamu görevlisi sayılmalı.

20- Bu kanun kapsamında verilecek para cezaları ‘adli cezalar’ olarak verilmeli.

14.madde benden; 20 madde var; niye ırkçılık için bir madde, özel bir yaptırım yok?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sporda şiddet yasasında stad dışı uğrak mekanları kapsaması bence de yanlış. kişinin tuttuğu takım, mensup olduğu din gibi içsel bir kavram, o mekanda kimin spor için(!), kimin spor dışı şiddet uyguladığı neye göre belirlenecek acaba. küfür açısından da fikirlerine katılıyorum. hukuki açıdan davaya bakan hakimlerin bu kapsamda bu kanunu uygulamaya çekineceklerini düşünüyorum.