Pazartesi, Aralık 6

26 Sene Bekleyen Çocuklar

Brezilya'da şampiyon belli oldu. Fluminense son hafta Guarani karşısında sıkıntılı dakikalar geçirse de şampiyonluk için yetecek golü atmasını bildi. Bizim 1987 yılındaki Eskişehirspor maçı gibi. Tek fark; Fluminense'nin son şampiyonluğunun 1987'den 3 sene önce yaşanması. Yani 14 seneden biraz fazla süren bir hasret var ortada.
***
Fluminense 1984 yılından beri şampiyon olamıyordu. Yani 26 seneden beri. Bir "o gün doğan çocukların bugün çocukları oldu" efsanesi.
***
Aslında ezeli rekabet etkisi de diyebiliriz bu şampiyonluk için. Galatasaray'ın 4 yıldır kötü gitmesinin sebebi, Fenerbahçe'nin 4 yıldır şampiyon olmamasıyla ilişkili bence. Ezeli rakibiniz şampiyon olamıyorsa sizin başarısızlıklarınız göz önünde bulunmayabilir. Geçen sene Brezilya'da şampiyon olan takım Flamengo'ydu. Flamengo da uzun süre beklemişti mutlu son için; 17 sene aradan sonra şampiyon olmuştu. Fluminense-Flamengo rekabeti ise belki de Güney Amerika'nın Boca-River'dan sonraki en büyük rekabetidir. Geçen sene Flamengo şampiyon olunca, bu sene Fluminense için şampiyonluk kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldi.

Güney Amerika'dan Türkiye'nin kuzeyine uzanalım ve 2 ilginç bağlantı kuralım. Yukarıda yazdığım gibi, Fluminense en son 1984 yılında şampiyon olmuştu. Türkiye'de 1984 yılında şampiyon olan takım Trabzonspor. Ve Trabzon'da da o gün doğan çocuklar; kendi çocuklarını gördü ama hala şampiyonluk göremedi. Bu benzerlik gerçekten dikkat çekici. Üstelik Trabzonspor ligde lider durumdayken ister istemez "acaba?" diye soruyoruz.
***
Diğer ilginç nokta ise, dünkü maçın, şampiyonluk golünün dakikası. Fluminense, son 26 senenin en coşkulu dakikasını 61.dakikada yaşadı. Yani Trabzonsporlular'ın 90 dakika içinde en çok önem verdiği dakikada.
***

Fotoğrafaki futbolcu ise bir Trabzonsporlu değil, eski bir Fenerbahçeli; Washigol. Brezilya'da güzel bir sezon erdi, güzel bir yarıştı. 2011'i bekliyoruz artık.

Hiç yorum yok: