Perşembe, Nisan 23

DFB Pokal


Borges'in olduğu blogger aleminde bizim Alman organizasyonlarını yorumlamamız abesle iştigal. Ama bir iki kelime edelim. Zaten yazacaklarım daha çok istatiksel anlamda olacak. Teknik ve taktik analizi Borges yapar, selam olsun. Bizi okuyor mudur onu da bilmiyorum ya neyse..)

Dünkü maçlardan sonra bir çok ülkede olduğu gibi Almanya'da da kupa finalistleri belirlendi. Leverkusen ve Bremen finalde karşı karşıya gelecekler. Her zamanki gibi Berlin'de oynanacak final. Leverkusen ve Almanya Kupası beraber denince akla direk 2002 geliyor. Ballacklı, Ze Robertolu, Schneiderli ve tabi ki Yıldıraylı Leverkusen sezonun "winner" takımı olmaya adayken tarihin en "loser" takımı olmuştu. Almanya Kupası'nda da finale kadar yükselmişler ve finalde Schalke'ye 4-2 yenilmişlerdi. O günden sonraki ilk finalleri bu olacak.

W.Bremen'in son finali ise 2004'te oynandı. Leverkusen'in aksine Bremen kupada finale yükseldiği son sezonda tam bir "winner"dı. Yıldıray yerine bu sefer Ümit Davala Berlin yolcusuydu. Finalde Aachen'ı 3-2 yenerek mutlu sona ulaştılar ve sezonu çifte kupayla kapadılar.

W.Bremen, Almanya Kupası'nı en çok kazanan ikinci takım. İlk sırada tabi ki B.Münih yer alıyor. Bavyeralılar 16 kez finale yükselip 14 kere kupayı kazandı. Kaybedilen iki finalden birinde 1999 yılında Bremen'e karşı oynadılar. Normal süresi 1-1 biten maç penaltılarla "mızıkacılar" a geldi. Bayern'in kaybettiği diğer final 1985 yılında oynandı. B.Uerdingen'e kaybettiler. Bu finalin bir başka özelliği finallerin Berlin'de oynanma geleneğinin başladığı maç olmasıydı. Daha düzgün bir cümleyle; o maçla beraber, bütün finaller Berlin'de oynanmaya başlandı.

Bremen'den devam edelim.1999'da kupayı kazanan Bremen, bir sene sonra Bayern'i yine finalde karşısında buldu. Münih ekibi acımadı ve bu sefer 3-0 mağlup etti rakibini. Bu maçın Bremen için özelliği, ilk kez final maçında gol atamamış olmasıydı. Bremen toplam 8 final oynadı. 5 tanesini kazandı. Ondan daha çok final oynayıp, kupa sayısı az olan takımlar var. Mesela Schalke 04 tam 7 finali kaybetti. Fc Köln'de 6 final kaybederek onu takip ediyor. Sırasıyla 11 ve 10 kez final oyandı bu iki takım

Köln'ün kaybettiği finallerden biri 1991 yılında oynandı. Rakip W.Bremen'di. Türk Futbol Tarihi'ni bence çok yakından ilgilendiren bir karşılaşmaydı. Bremen normal süresi 1-1 sona eren maçı penaltılarla kazandı ve Kupa Galipleri Kupası'na katılmaya hak kazandı. Bilindiği üzere bu turnuvada da Galatasaray ile karşılaştı. Hain top çizgiyi geçmeyince Bremen turu geçmiş sonrasında da kupayı kazanmıştı. Belki de penaltı atışları sonunda Köln kupayı kaldırsaydı Galatasaray , Avrupa'dan kupa getirme işini 8 sene önce gerçekleştirecekti.

1990lı yıllar Bremen için altın yıllardı. 1989'da final oynadılar ve Dortmund'a 4-1 kaybettiler. Ama bu onların 28 sene sonra oynadıkları ilk finaldi. 28 sene önce yendikleri Kaiserslautern ile 1990 yılında bir kez daha karşılaştılar ve yine kaybettiler. 2 sene üst üste kaybettikten sonra 1991 şampiyonluğu geldi. 1994 yılında Essen'i yenerek müzeye yine bir kupa kazandırdılar.

Leverkusen'in ise final tarihi bu kadar uzun değil. 2 kere finale kaldılar. Birini kaybettiler, diğerini 1993 yılında 1-0 kazandılar.

İddiacılara not vererek yazıyı noktalayalım. Bremen'in finalde kupayı kaybettiği maçlarda 3'ten az gol yemedi. 1 final hariç hepsinde gol attı. Leverkusen her finalde gol attı. O zaman "üst" olur bu maç.

Hiç yorum yok: