Perşembe, Nisan 16

Fındık Derbisi


İsmi ben taktım. Fındık derbisi. Ama daha önce denen bir şeyse şaşırmam. Çünkü aklın yolu bir. Dünyanın en çok fındık üreten iki şehri. Ekonomileri buna dayanıyor. Rekabet fındıktan dolayı zaten var. İşin için şehrin takımları girince derbi iyice önem kazanıyor.

Giresunspor ve Orduspor pazar günü Giresun Atatürk Stadı'nda karşı karşıya gelecek.
Aynı sene (1967) kurulan İki kulüp de aynı senede kuruldular. 1967 yılından kuruldular, liglerdeki ilk maçlarını ise 7 Eylül 1975 günü yaptılar. İlk maçı Orduspor 2-1 kazandı.

Zaten iki takım arasındaki maçlarda mor menekşelerin üstünlüğü bulunuyor. İki takım bugüne kadar 39 maça çıktı. Bu 39 maçın 18'ini Orduspor kazanırken 9 karşılaşmada Giresunspor güldü. 12 maç berabere sonuçlandı. Giresunspor'un 42 golüne Orduspor 57 golle cevap verdi.

Bu haftaki maç Giresun'da oynanacak. 12.000 kişilik Giresun Atatürk Stadı tıklım tıklım dolacak. Zaten Giresunspor'un ligdeki konumu maçın önemini arttırıyor. Ligde kalmak isteyen çotanaklar rakibini yenip rekabeti seneye de taşımak istiyor. Ama Giresun'da oynanan maçlarda evsahibi takımın büyük bir üstünlüğü yok. Oynanan 19 maçın sadece 5 tanesini kazanabilmiş. 4 kez de yenilmiş. 10 maç berabere sonuçlanmış.

Son yıllarda Orduspor istatistiksel üstünlüğünü iyice arttırdı. Mor-Beyazlılar 9 yıldır Giresunspor'a yenilmiyor. En son yine bir nisan ayında oynanan maçta 23 Nisan 2000'de rakibine 3-0 yenildi. Bu maç Giresunspor'un rakibine karşı aldığı en farklı galibiyetti aynı zamanda. O günden beri oynanan 7 maçta 2 beraberlik çıktı. Geri kalan 5 maçı da Orduspor kazandı.
Nisan ayında oynanan maçlarda ise beraberlik çıkmadı. 3 maçı Giresunspor 2 maçı Orduspor kazandı. Nisanda oynanan maçları ev sahibi ekipler kazandı.

Ligin ilk yarısında oynanan maçı Orduspor, Fatih Şen, Serdar Sinik(2) ve ligin gol kralı Brezilyalı Bruno'nun golleriyle 4-0 kazandı. Bu skor derbi tarihinin en farklı skoruydu. Tabi Türkiye Ligleri için geçerli bu istatistikler.

En gollü maç ise 18 Mart 2001'de oynandı ve Orduspor rakibini deplasmanda 5-2 mağlup etti.

Giresunspor ezeli rakibinden önce Süper Lig'e çıkarak, Orduspor da ülkemizi Uefa Kupası'nda temsil ederek dönem dönem birbirlerine üstünlük kurdular. Son iki sezonda ise iki takımın yolları Bank Asya 1.Lig'de kesişti.

İki şehrin yerel seçimlerde sosyal demokrat partileri seçtiğini de hatırlatalaım. Ama burda bir ayrılık yaşandı. Ordu DSP'yi, Giresun CHP'yi seçti. Bu da ilginç bir dip not.

Hiç yorum yok: