Cumartesi, Haziran 27

83. Gazi Koşusu

Gazi Koşuları'nın farklı anlamlar taşdığını belirtmiştim hep. Bu yıl ki biraz öyle olacak. Hepsini ayrı ayrı olaylarla hatırladım, bu yıl koşulacak olanı da "abimin evlendiği gün koşulan Gazi" diye hatırlayacağım. Koşuda bana göre şanslı olan isimlerle, şanslarını değerlendirelim:
1) Monte Negro: Safkan, Selim Kaya ile başladığı sezonun en önemli yarışında Karataş'la start alacak. Karabeyhan yavrusu bu tay, Eliyeşiller'e Popular Demand'dan sonra yakın zamandaki ikinci Gazi birinciliğini kazandırmak için ter dökecek. Sait Akson'da teslim olduğu Miramis'ten rövanşı alabilir diye düşünüyorum.
2) Miramis: Üstüste gelen birinciliklerden sonra Erkek Tay Deneme'de aldığı 6.lık ile hayal kırıklığı yaratsa da gelecek vadeden jokeyi Gökhan Kocakaya ile içten gelerek kazandığı Sait Akson'la yeniden favori haline geldi. Sait Akson Koşuları Gazi için son büyük provadır. Onu kazanan Gazi'ye favori girer genelde. Kısmet...
3) Rokoko: Bu tayın iki yaşlılığında yaptığı hemen hemen tüm yarışları izlemiş ve pek beğenmemiştim stilini. Ne bileyim bir Aydın Abi'yi daha çok tutmuşumdur her zaman. Ancak iki yaşlılıkta yapılan yarışların ölçü olmadığını Grand Ekinoks'tan biliyoruz. Rokoko, daha önce Gazi kazanma başarısı gösterememiş Selim Kaya ile yarışın ağır toplarındandır.
Bu üç safkanı eşit şansta değerlendirmek gerekse de Monte Negro'yu bir adım önde görüyorum. Gelelim bu ağır favorilerin altında şanslı olabilecek sürpriz isimleri değerlendirmeye:
4) Distant Flight: Kitapçı ekürisine Wolf's Son'dan dolaıy bir sempaitm vardır her zaman. Distant Flight güçlü kan hattıyla önemli bir tay. Yarıştaki tek dezavantajı uzun mesafe olacaktır çünkü Fantasy Flyer yavruları genelde kısa mesafelerde etkili olagelmişlerdir. Yine de uzun mesafeye intibak etmesi halinde başarılı olabilir.
5) Chi: Dünaynın en iyi jokeyi olarak kabul edilen Lanfranco Dettori'nin bineceği tay, hatırlayacağımız üzre Dişi Tay Deneme'de sürpriz bir sonuca imza atmıştı. Gazi'de de iddialı olacaktır.
6) Transacoustic: Fazla şans verilmeyen bu ismin Gazi'nin bombası olabileceğini düşünüyorum. Yalçın Akağaç sever bazen sürpriz yapmayı. Kazadnığı son yarışı yine Gökhan Kocakaya ile içten gelerek kazanmıştı. Aynı jokey, Miramis'le Sait Akson'u kazanmıştı, jokey tarzını kavramak açısından önemli bir done. Velhasıl, kabiliyetli bir tay.
***
Günün diğer yarışlarında, mesela 1400 metrede Turbo'nun yarışı uzak kazanacağını düşünüyorum yine. Anafartalar Koşusu'nda, Velociraptor ve Fairson'dan sonra gördüğüm en iyi üçüncü kumcu olma yolunda hızla ilerleyen Invincible Son da ağır favoridir. Kısrak Koşusu'nun sürprizle sonuçlanabileceğini, altılının ilk ayağındaki Zübeyde Hanım Koşusu'nda da bu koşuyu 4 kez kazanan Ribella'yı gözlerimizin aradığını belirtelim. Altılı haricinde koşulacak iki büyük yarış daha var. 1600 metredeki Grup I koşuda, uzun mesafelerde daha iyi koştuğunu düşündüğüm Salvatore, Kurtiniadis ve Sabırlı arasındaki mücadele güzel geçecektir.

1 yorum:

deepman dedi ki...

Gazi'de Nusrat'ı es geçmemek kanaatindeyim. Son koşusu ölçü değil. ilk kez çimde koştu ve 800e akdar önde gitti. bu yarışta Nusrat son anları bekleyecektir.