Perşembe, Haziran 25

Gazi öncesi kısa hatırlatmalar # 1

Fotodaki Bold Pilot'ın 1996 yılında bu koşuyu kazanırken yaptığı 2.26.22'lik derece bir rekor olarak tarihe geçti ve o yıldan sonra bu rekoru kırabilen olmadı. İki tip Gazi birincisi var bence. Birinci tipin yarış hayatındaki en büyük ve belki de tek başarı Gazi Koşusu'nu kazanmak. Benim de şahit olduğum yakın geçmişte Bartrobel, Caprice, Fernando ve Sufi gibi isimler bu gruba dahil. Diğer grup ise sadece Gazi'yi kazanmakla kalmayıp yarış hayatları boyunca muhteşem işlere imza atmış isimlerden oluşuyor. Başta Bold Pilot olmak üzere Grand Ekinoks ve YavuzStar bana göre bu gruptalar. Bir de Gazi kazanamamasına rağmen yine başarılar kazanmış Trapper, Champs to Champs ve Medya gibi isimler de var, ekleyelim.
***
Fair Tail'in Gazi Koşusu'nu kazandığı 1997 yılındaki grup Bella Otero, Trapper ve Islambol'un da içinde yer aldığı gruptu. Islambol o güne dek hep kısa mesafelerde başarılı olduğundan Gazi'de sürününce eküri bir daha onu uzun mesafelere yazmadı. Trapper ise belki de Gazi kazanmayı en çok hakeden isimlerin başında gelir, Süleyman Akdı ile özdeşleşmiştir, gönüllerdedir.
***
Fuat Çakar'ın Fernando'dan önceki göz nuru Kavranhan'dı. Trapper'ın en formda günlerine denk gelen yarış hayatında genelde onun gölgesinde kalan bu safkan 1998 yılı Gazi Koşusu'nda Rüzgarın Kızı ve Villa Real'i geride bırakmıştı.
***
Gazi Koşuları'nın sürpriz ismi Ertül Cankılıç'ın Talaria & Halis Karataş ile çok iddialı olan Atman ekürisini şoke ettiği ve son 13 yılda yağmur yağan tek Gazi günü olan 1999 yılı Gazi Koşusu'nun olduğu gün birincilik payesine erişen tay Bartrobel'di. Grupta kuru çimi seven Free Man, kumcu Başpilot, Medya ve Maynatay da vardı. Halis Karataş bundan tam 7 yıl sonra, geriden gelip burun farkıyla Ertül Cankılıç'ın bindiği Annosh'u, favori Hızelbeyi ile geçerek rövanşı alıyordu bir anlamda.
***
Mustafa Sandal'ın Tek Geçerim şarkısının klibinde bir bölüm 2000 yılı Gazi Koşusu'nu barındırır içinde. İddaa'nın henüz hayatımıza girmediği, at yarışlarının popüler olduğu dönemlerdi. Geçen sene Pan River ile alkışlanan Sadettin Boyraz, o gün ilk ayakta Nasıl ile herkesi yatırdığı için Caprice ile yuhalanmıştı. Üstelik Caprice de sürpriz sayılırdı. Grupta yarışın favorilerinden biri olmasına rağmen Gazi'den sonra ortalıktan kaybolan Top Play ve Best Diamond gibi isimlerin yanısıra Sheer Honor gibi şanssız safkanlar da vardı. O yarışta ise benim en çok tuttuğum isim Be My Baby idi. Bu arada ekleyelim, Caprice Bold Pilot'un rekoruna 2.26.71 ile en çok yaklaşan taydı.
***
2001 yılı Grand Ekinoks'undu. Her atyarışı yazımda alakalı alakasız lafı hep ona getirdim. At yarışı futbolsa, Grand Ekinoks, Diego Armando Maradona idi.
***
2002 yılı Dünya Kupası finallerinin olduğu yıldı ve final maçının olduğu gün Gazi Koşusu koşuldu. Bu yıl ise Gazi Koşusu'nun olduğu gün abim evleniyor, bunu da ekleyelim notlara bari. Fuat Çakar Fernando ile yarışı kazandı. Bana göre en zevksiz Gazi Koşusu o yıl koşulmuştu ve Master Vere, Klubnika gibi bugün isimleri hiçbir anlam ifade etmeyen taylar start almıştı koşuda. Bugünlük bu kadar olsun... Kısa notlarla yakın tarihte Gazi Koşuları'nda neler olup bittiğini yazmaya yarın devam ederiz.

Hiç yorum yok: