Pazar, Haziran 7

Gazi'ye giden yol

Gazi'ye giden yolda son dönemeç de bugün Sait Akson ile dönüldü. Sait Akson Koşusu için boşuna Gazi öncesi son prova demiyorlar. Son yıllarda erkeklerin büyük üstünlük kurduğu Gazi'yi kazanan son dişi olan Caprice'in kazandığı 2000 yılından itibaren bir kıyaslama yapalım ve gereksiz istatistikler verelim...
***
2000 yılında Caprice Sadettin Boyraz ile Gazi'yi kazanırken 3 hafta önce koşulan Sait Akson'u ise 2002 yılı Başbakanlık Koşusu'nda Grand Ekinoks'u inanılmaz zorlayacak olan Cünyethan kazanmıştı. Mustafa Sandal'ın Tek Geçerim klibinde starting box'a girmesi için anons edilen Sheer Honor ise büyük favori olarak girdiği Gazi'de ikinci, Sait Akson'da altıncı olmuştu.
***
2001 yılı malum... Her bakımdan efsane bir yıl. Ortalığı silip süpüren bir Grand Ekinoks var ki kendisi aynı zamanda post fotoğrafında. Karayel ve Bold Pilot ile birlikte Triple Crown yapmış 3 attan biri tarihte. 2002 yılı bilindiği üzre Ribella, Dinyeper, Kurtaran, Sun Müge, Pawnee Ryhthm gibi efsanelerin 3 yaşlılığna denk geldiğinden bereketli bir yıldır. Sait Akson Koşusu'nu Dinyeper kazanırken, Gazi'yi tatlı bir sürprizle Fernando kazanmıştı. Ayrıca Gazi'nin koşulduğu 30 Haziran günü eşşek bayıltan bir sıcak vardı İstanbul'da ve Cafu da o saatlerde dünya kupasını kaldırmakla meşguldü. 2003 yılı gelmiş geçmiş en büyük atlardan biri olan Perfect Storm'un şovuyla geçecek derken, Perfect Storm Gazi'de arızalandı, meydan Sufi'ye kaldı, Sait Akson'u ise Yatko gibi uzun mesafelerde vasatın üstü bir tay kazanmıştı.
***
2004 yılı Yavuzstar'ın yılıydı. Bush'un Türkiye ziyareti yüzünden benim şahit olduğum yakın tarihte ilk kez bir Gazi Koşusu cumartesiye alınmıştı. Aslan Birdal, Sheer Honor'la 2000'de kaçırdığı birinciliğe bu kez ulaşmasını bildi. Sait Akson'u ise ahır kapısını kırarak ayağını sakatlayan Kaneko kazanmıştı. Daha sonra kısa ve orta mesafelerde fırtınalar estirecek Sabırlı da Sait Akson'da ikinci, Gazi'de ise üçüncü olmuştu. Yavuzstar Ankara'da takıldığından Sait Akson'u koşmamıştı. 2005 yılında 17 yıl aradan sonra Eliyeşil ekürisi Popular Demand ile Gazi Koşusu'nu kazanırken o yıl asıl dikkat edilmesi gereken isim Champs to Champs'ti. Nitekim nasıl bir at olduğunu sonradan göstermişliği de vardır ki kısa zaman içinde Ankara Koşusu'nda Popular Demand'a gereken ayarı veriyordu. Popular Demand Sait Akson'u da kazanmıştı, ekleyelim notlarımıza. 2006 yılında, aynı yıl sessiz sedasız TJK Koşusu'nda yarış hayatı noktalanan Hızelbeyi de hem Sait Akson'u hem Gazi'yi kazananlardan. O Gazi'de dikkat edilmesi gereken olay 1999'da Atman ekürisini Bartrobel ile şoka uğratan Ertül Cankılıç'ın Annosh ile kopup giderken Hızelbeyi'nin burunla yarışı koparmasıydı. 2007 senesi uyuz bir seneydi. Inspector Gazi'yi kazanmış Salvatore'ci bendenizi çıldırtmıştı. Avucunu yalayan bir başka isim de Gülerceler'in Arsenic'iydi ki bu eküriyi daha ziyade arap atlarıyla tanıyoruz. Salvatore Sait Akson'u kazanmasına rağmen Gazi'de Inspector'un kurduğu tempo karşısında üçüncü olabilmişti. Geçen sene ise malum Pan River'ın senesiydi. Önce Sait Akson'u daha sonra da Gazi'yi kazanarak önemli bir başarı elde etmişti.
***
Bu yıl ne olacabileceğini değerlendirelim biraz. Dişilere özgü Gr I Koşu'da Rokoko dıştan sert gelip, dişi tay denemenin sürpriz ismi Chi'yi geçmeyi başardı. Koşuda Fair Tail yavrusu Fair Lady daha koşunun ortalarında kamçı yiyince, atta problem olduğunu anladım, nitekim düzlükte koptu yarıştan, umarım ciddi bir sorunu yoktur. Erkek tay denemede 6. olabilen Miramis Halis Karataş'ın en beğendiği isimlerin başında gelen Gökhan Kocakaya ile içten harika gelerek kazandı yarışı. Ben onun bu yarışta geçtiği Monte Negro'nun Gazi'yi kazanabileceğini düşünüyorum. Eliyeşil ekürisi ve hiç Gazi kazanamamış bir Selim Kaya...

Hiç yorum yok: