Perşembe, Mart 5

Copa De Rey


İspanya Kral Kupası finalistleri dün belli oldu. Bir çok blogger arkadaşın, abimizin yazdığı gibi, Katalanlar ve Basklılar Valencia'da karşı karşıya gelecek. Geçmişteki münasebetler ile iki şehir, iki etnik grup ve iki takım için oldukça önemli bir müsabaka izleyeceğiz. Zaten bunu dün maç bitiminde San Mames'de saha içine koşan Basklılardan görebiliriz. Türkiye'de 2006 yılındaki mucizevi şekilde yaşanan şampiyonluk sonrası Sami Yen'de yaşanan görüntüler orada kupa finaline yükselince yaşanıyor. Bizim kupamız da her geçen gün değer kaybediyor. 48 gün sonra değer kazanır biraz belki.

Kral Kupası'na geri dönelim. Kral Kupası Finali tek maç üzerinden oynanıyor. Daha önceden belirlenen bir şehirde. Yani tarafsız saha olma koşulu yok. Bu sene Valencia'da. 1902'de başlayan kupanın finalleri 1909'a kadar başkent Madrid'de düzenlenmiş. Madrid dışına 1909'da çıkıyor San Sebastian'a. İlk final dışında bütün finallerde Madrid takımı olmuş bu tarihe kadar.1909 yılında San Sebastian'da Real Sociedad yok belki ama bir başka Bask A.Bilbao var. Onlar da kupayı alıyor. Final daha sonra çeşitli şehirlerde oyanıyor.

En çok oynan şehir tabi ki Madrid. Tam 64 final burada oynanıyor. 1947-1975 arası yani General Franco döneminde 25 final Madrid'de. Bu dönemde final Madrid dışına sadece 3 kere çıkmış Ve 3 final de aynı şehirde. Peki hangisi sizce? Cevap, General'den ve Madrid'den en çok nefret eden şehir olan Barcelona. Bunun ayrınıtısını bilmiyorum, Aceto Balsamico başvurulacak kaynak olabilir. Neden Barcelona'ya çıkmış bu finaller acaba?

O dönemde Kral Kupası'nı en çok kazanan kulüp de Barcelona. Hatta 3 kere üstüste Madrid'de kupayı kaldırıyorlar. O yıldan itibaren üç kere üstüste kazanan çıkmadı. Franco'nun ölümünden sonra da finaller Madrid'de oynanıyor. 1982'ye kadar. O yıl Valladolid'e çıkıyor final. 1982 yılında İspanya'da bir Dünya Kupası düzenlendiğini hatırlatalım. Belki onun bir sonucudur. Bu yıldan sonra yine farklı şehirlere çıkıyor. Ama yine Madrid gözde şehir.

Bu seneki finalin evsahibi Valencia'ya gelelim. 7 kere oyananmış burada. 1926-29-36-90-93-98 ve 2000. 1993 yılındaki Real Madrid- Real Zaragoza finali haricindeki 6 finalde de bir Barcelona takımı burada yer almış. Bu sene de bu gelenek devam ediyor. Barcelona burada oynadığı 4 finalin 3'ünü, Espanyol ise 2 finalin hepsini kazanmış. 1998 yılındaki Barcelona-Mallorca finali haricinde de bir Madrid takımı olmuş. Bu sene yine yoklar ama.

1998 finaline ayrı bir paragraf açalım. Unutulmaz maçlardan biriydi. Yanılmıyorsam Ntv vermişti bu finali. Ben izlememiştim. Daha sonra efsane bir maç olunca yine yanılmıyorsa o zamanların en güzel 7 saati olan 13.00-19.00 arası yayınlanan 7gün Spor programı içinde vermişlerdi. Arjantinli kaleci Carlos Roa'nın efsane olduğu iki maçtan biriydi diğerini de o senenin yazında, Fransa'da, İngiltere karşısında oynayacaktı.

Bu finalin oynandığı günlerde kısmet olursa 98 finalini yazar ve yad ederiz.

Hiç yorum yok: