Cuma, Mart 6

Raul Madrid


Bu resmi çok gördük bu hafta. Raul eşiyle beraber İtalya'ya Inter-Roma maçını izlemeye gidiyor. Luis Figo'nun davetiyle beraber. Her golünden sonra yüzüğünü öpmesinin nedeni yanında. Figo'nun dünya güzeli eşi onları karşılıyor.Ailecek görüşüyoruz modundalar. Resme bakınca 90lar ve 2000ler geldi geçti gözümün önünden. Moriantes ile beraber A takıma çıkan çocuk büyümüş, evlenmiş Avrupa şehirlerini geziyor. Futbolunun son demlerinde dünyanın her yerinde saygıyla karşılanıyor.

Şöyle düşününce bakıyorum Raul benim için, bizim kuşak için bir ilk. Nasıl bir ilk? Dünya futbolunda en üst seviyede devamlı oynamış, gezinmiş ve bunu başından sonuna kadar yaşamışız,şahit olmuşuz. Mesela Ronaldo aynı devamlılığı gösteremedi. Rivaldo da. Ronaldinho'nun daha sonunu görmedik. Crespo istikrarsızdı, Batistuta'nın başına yetişemedik tıpkı Zanetti gibi. Totti, Gattuso,Pirlo ilk başladıklarında böyle değillerdi. Sheva düşüşte, Maldini'nin ilk yıllarında topa "agu" diyorduk. Henry Juventus'ta fiyaskoydu, Vieria Milan'da sıfırdı, Zidane'ın Fransa yıllarından haberimiz yoktu. Kluivert,Owen şimdi ne haldeler?

17 yaşında dünyanın en büyük kulübünün A takımına çıkıyor. Büyüklük değişir belki ama en "en" takımında oynuyorsunuz. Bu kavram için de ayrı bir yazı gerekir. Zaten Real'i anlatmak bize de düşmez ya neyse. Avrupa futboluna aşırı yoğun ilgi alaka en sıkıcı dünya kupasından sonra 94 yazında başlıyor. O da A takıma o zamanlarda yükseliyor zaten. Bir sonraki dünya kupasında İspanya Milli Takımı'nda oynuyordu. O turnuvada anladık ki İspanyollar bahtsız bir futbol ülkesi. O zamanlar ona "Diablo" deniyordu. Şeytan anlamına gelen. Bizim şeytanımız Rıdvan'ı izleyemedik, açığı o kapattı. Sürekli Kapattı,kapattı, kapattı.

Sürekli oynadı. Bir ara, çok kısa bir dönem yedekte kaldı. O zaman da Real kötü durumdaydı, karışıktı. Sonra yine toparlandı, takımı toparladı. Raul Madrid boşa denmedi. Şimdi yaş daha 32. 3-5 sene daha oynayabilir. Tabi o isterse. Futboluna devam ediyor. Hasat dönemi gibi bir şey. Yılların birikimi artık rekorlara dönüşüyor. Raul şu kadar gol attı, İspanya Ligi'nde rekor kırdı, Şampiyonlar Ligi'nde rekor kırdı. Ben bunlara nasıl şaşırayım ki? Ne kadar gol attıysa hepsini ya televizyondan gördüm, ya da en kötü gazeteden okudum.

" Dün gece oynanan maçta Real Madrid Raul'un 2 golüyle rakibini geçti." Bu cümleyle büyüyen biri nasıl " oha Raul rekor kırmış" diyerek şaşırabilir ki? Raul futbolu bırakınca gerçek bir boşluğa düşeceğim herhalde. Andropoza girersem sebebi sensin 7 numara.

Bu arada bir not düşelim. Raul gibi sürekli yukarıda kalmış 3-4 isim daha sayabilirim. Ferguson's Babes; Beckham,Neville, Scholes. Ama tartışılabilir tabi. Bir de Seedorf var ki o hiç tartışılmaz.

Hiç yorum yok: