Pazartesi, Mart 30

Wonderful Life


İki gündür İstiklal Caddesi’nde aynı şarkıya denk geliyorum. Black’ten Wonderful Life. İstiklal Caddesini pek sevmem. Orası ayrı bir konu. İstiklal’de çalan şarkıların bir yerden sonra gına getirmesine de hiç değinmiyorum ve bu şarkı hakkında 3-5 satır yazmak istiyorum.

Bir şarkıyı meşhur etmek için sürekli İstiklal’de çalınmasına alışığız. Ama 1987 yılında çıkan 22 yıllık şarkı niye bir kez daha bu kadar popüler oldu anlamadım. Şahsen ben de yaklaşık 10 senedir sıkılmadan dinlerim. Biraz sevgi-böcek şarkısı gibi durur ama arada o da gerekiyor. 2003 yılında kabloluda Joy TV vardı. Orada sık sık çıkardı bu klip. Klibin bir sahnesinde bir gemi geçiyordu ki aynı şekilde geçen başka bir gemi 1991 yılı yabancı film Oscar’ı alan Meditareano (Akdeniz) filminin ilk sahnesinde karşımıza çıkıyordu. Daha doğrusu bize benzer geliyordu. O sebeple bu ikisi arasında bağlantı kurardık.(bknz.Zafer). Tabi bu şarkı muhakkak Özal Gençliği için daha değerlidir. 1987’de 20lere yakın olanlar. Bizden bir önceki ve bizden en uzak kuşak. Aslında bu şarkı özelinden o yılları değerlendirecek güzel blogger abilerimiz var. Sosyolojik tahlili onlara bırakalım. Okan Bayülgen ve sözlüğün saçmalamasından daha iyi yazarım şahsen ama işi ehline bırakalım.

Kendi özelimize gelirsek . Bu şarkının tavan yapması 2001-2003 arası. Biz lisedeydik o zaman. Tek derdimiz (ÖSS haricinde) bu hafta lig ne olur, Beden dersinde iki ders halı sahada maç yapar mıyız, bir de kızlar okulda pantalon giyebilecek mi yoksa etekle devam mı? Neyse ki durmak yok yola devam dedi kızlarımız etekle bitirdiler liseyi. Bizim için güzeldi o zamanlar. Sürekli de bu şarkı çalardı işte.

Şarkı o yıllarda çok güzeldi. Şimdi de güzel. Ama daha farklı artık. Eskiden neşeyle dinleridik. Şimdi melankolik şarkılar sınıfında. Eskiden daha keyifliydik belki ondandır. Aslında çok farklı bir yere bağlayacağım bu şarkı sayesinde: Lise güzeldir. Özellikle ÖSS öncesinde olanlar için söylüyorum. Üniverisiteye girince çok güzel olacak demeyin. Yalan olursunuz, şok olursunuz. Hayat güzeldir,it s a wonderful ama eğer lise öğrencisiysen. Lise yıllarında "ileride bunları yaparım" dediğimiz bir çok seyi hala yapamadık. Ama işin kötü tarafı lisede sık sık yaptığımız bir çok seyi şu anda yapamıyoruz. Mesela koridorlarda tezahürat yapmak. Veya günde 5 saat boş boş konuşmak. Günde en az yarım saat futbol veya basketbol oynamak. Okuldan 3'te çıkıp mahalleye gitmek. Mahallede maç yapmak. Karı-kız muhabbeti yapmak( o zaman daha farklı bir isim takardık ben yumuşattım). Bunlar artık çok uzak. O yüzden Black'in bu şarkısı artık güzel gelmiyor.

Black demişken bir de Everything Coming Up Roses var ama o Bodrum’da Körfez-Adamik arası koşulan yaz için soundtrack olur. O da başka bir yazıda inşallah.

Hiç yorum yok: