Cuma, Mart 27

Yenilmezlik Rekoru

Bursaspor'un şampiyon olup lige çıkan kadrosu.


Süper Lig'de yenilmezlik rekoru 48 maçla Beşiktaş'ın elinde. Futbol muhabbetlerinde sıkça anılır. Namağlup tek şampiyon, kolej takımı Beşiktaş sıfatlarıyla. Biz Galatasaraylılar'ın bu konudaki tesellisiyse 49. maçta Beşiktaş'ın rakibi olmamızdı. Peki en üst ligde durum böyleyken bir altta nasıl? Süper Lig'in istatistikleri zor-zahmet tutulurken alt taraflarla ilgili bir şey bulmak güç ne de olsa.


Ben ufak bir araştırma yaptım. Tabi bunu yaparken 2001-2002 sezonundan başladım. Çünkü o zamanın A Kategorisi şimdinin 1.Lig'i, çok daha eskinin 2.Lig'i olan lig, o sezon tamamen bir lig haline geldi. 5 gruplu düzenden, 18 takımlı gerçek bir lige geçti. Şimdi çıkıp biri "ulan 7 sezonu araştırmış konuşuyor biz de bir halt yaptı sandık" diyebilir. Ben de olsam öyle derdim, ama ülke gerçekleri belli, falan filan..


Sözü uzatmayalım. Yenilmezlik rekoruna geçelim.2001-02 sezonunda karşımıza Elazığspor çıkıyor. 16 maç boyunca yenilmiyor. 23.haftada Batman Petrolspor maçıyla başlayan seri 38.haftada şampiyonluk maçında alınan 4-2 Altay galibiyetiyle sona eriyor. Maçı kazanan Elazığspor ise seri niye son buluyor, çünkü o sezonu bir üst lige çıkarak tamamlıyorlar. Yani bir sonraki sezonda bu ligde bulunmuyor. Geri döndükleri 2004-05 sezonuna 3 maç yenilmeyerek başlıyorlar ama ben bunu dahil etmiyorum. Ligden giden bizden değildir. Elazığspor 16 ile rekoru uzun süre elinde bulunduruyor. 2001-02 sezonunda Adanaspor'un 14 maç ile çok yaklaştığını hatırlatalım. Ama onlar da lige çıkınca rekoru kıramıyorlar. Zaten döndüklerinde de lige mağlubiyetle başlıyorlar.


Rekorun şu andaki sahibi ise Bursaspor. Lige düştüklerinde hemen çıkarız sanmıştık ama iki sezon kaldılar. O iki sezonda üst üste 23 maç yenilmediler. 2004-2005 sezonunun 25.haftasında Sivasspor maçıyla başlayan seri sezon sonuna kadar devam etti ama lige çıkmak için yeterli olmadı. Bir sonraki sezonun ilk 13 maçında yenilgi yüzü görmedi Timsahlar. 14. maçta Orduspor deplasmanında mağlubiyet görüp seriyi bozdular. O maça ait bir foto 2 aşağıdaki yazıda.


Eğer tek sezona sığacak rekorlara bakacak olursak biraz daha devam ederiz. Ama Elazığspor'un 16 rakamını geçen çıkmayacak. Yakalayanlar var ama. 2006-2007 sezonunda Gaziantep BB 16 maç boyunca yenilmiyor. İlginç olan Gaziantep BB sezonu anca 11. bitirebildi. Elazığspor'un rekorunun kırılmasına engel olan takımın Elazığspor'un ezeli rakibi Malatyaspor olduğunu da belirtelim.


Geçen sezon lige çıkan Antalyaspor ise şampiyonluk koşusunda 16 maç boyunca yenilmedi. 32.haftada bir başka doğu ekibi yine seri bozdu. Diyarbakırspor deplasmanda Antalyaspor'u devirerek Elazığspor'a kıyak geçti(!)


Orduspor ise geçen sene 15'te kaldı. 16 olmasını engelleyen ise son yıllarda çok çekiştiği Eskişehirspor'du. Orduspor'un 18 maç üst üste kazanarak Türkiye Ligleri'ndeki rekoru elinde bulundurduğunu da hatırlatalım.

Bu sezon ise Altay'ın iki tane 11 ve 10 maçlık serisi var. Şu an Boluspor 9 maçla bunu bozmaya en yakın aday. Diyarbakırspor 7, Adanaspor ise 6 maçtır yenilmiyor.

Hiç yorum yok: