Cuma, Mart 6

Cumartesi 13.00


Bu ayın maçlarını yazarken bir maçı ıskalamışız. Anadolu kulüpleri arasında var olan dostluk,kardeşlik veya husumetler çok yol aldı. Bağlantı kurmak ilk bakışta kolay olmuyor. Sonradan farkediliyor. Bu maç da öyle oldu.

Yarın saat 13.00'de Kasımpaşa ve Orduspor karşı karşıya gelecek. Bu maçın 3.şahsı ise Eskişehirspor. Es-Es tribünlerinin Orduspor ile husmeti, Kasımpaşa ile kardeşiliği mevcut. Kasımpaşa ile nasıl başladığına dair çeşitli hikayler var. Çok net bilgi yok. Ama sonuç olarak iki sene evvel Kasımpaşa lige Ankara'da oynadığı Play-Off maçlarında yükselirken Eskişehir'den gelen Eskişehirsporlular Kasımpaşa'yı yalnız bırakmadı. Geçen sezon İnönü'de oynanan Play-Off'ta da Eskişehirspor'a Kasımpaşa takviyesi yapıldı. Dostluğun naşıl başladığı bilinmez, önemli de değil, önemli olan devamlılığı.

Eskişehirspor'un Orduspor ile münasebeti ise 2005 yılında başladı. Özellikle 15 Mayıs 2005 günü Ordu 19 Eylül Stadı'nda oynanan maç hafızalardaki tazeliğini koruyor. Orduspor'un Türkiye Ligleri rekorunu kırıp 18 maç üstüste maç kazandığı sezonun en kritik maçıydı. Ordu bir üst lige, 1.Lig'e çıkmak için çabalıyordu. Eskişehirspor ise Türkiye Kupası'na katılma hakkını elde etmek için kazanmak zorundaydı. Mayıs ayında oynanan maç baya olaylı geçmişti.

Eskişehirspor, Orduspor'a zor anlar yaşatınca eli bıçaklı insanlar sahaya girdi.Bir polis memuru yaralandı. Eskişehirspor'un soyunma odasına 2-1 önde girdiği maçın ikinci 45 dakikası oynanamadı.Eskişehirspor sahaya çıkmadı. Maç da 18 Haziran 2005'e ertelendi.

Tarafsız sahada olacağı söylenen maç Ordu'nun dibindeki Samsun'a alındı. Maç 0-0'dan 90 dakika başladı. Konsantre olan Orduspor maçı 4-0 kazandı. Orduspor lige yükseldi.

Arkasından Eskişehirspor'da geldi. Bir sene sonra. Geçen aralıkta iki takım Ordu'da karşılaştı. Bu sefer puan durumunda önde olan takım Eskişehirspor'du. Maçın 30.saniyesinde Orduspor Cafercan Aksu ile öne geçti. İkinci yarının 3o. saniyesinde Coşkun Birdal atınca skora denge geldi. Maçın son dakikalarında Eskişehirspor önce , şimdilerde Delgado'ya, Lincoln'e sallayan Sergen Yalçın ile penaltı kaçırdı,hemen akabinde de kalesinde golü gördü. Orduspor 2-1 kazandı. Nisan sonunda Eskişehir'de oynanan maçı ise evsahibi takım 2-1 kazandı.

Böyle dengelerin söz konusu olduğu maç yarın Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda olacak. Stadın isiminden de yola çıkarak Kasımpaşa ve Eskişehirspor'un çokça kollandığı rakipler tarafından iddia edilmekte. "Başbakanın desteği Kasımpaşa'yı, Unakıtan'ın desteği Es-es'i Süper Lig'e çıkardı" savı çokça kullanılıyor. Ligdeki 3 senesinde Play-Off'u zorlayan ama yukarıyı göremeyen Orduspor için Es-ES'in yukarıda olması sinir bozucu.

Bir de olayın Karşıyaka boyutu var. Karşıyaka tribünlerinin iyi anlaştığı taraftar grubu çoktur. Bunlardan biri de Orduspor'dur. Fakat yeşil-kırmızılı taraftarlar için Karagümrüklüler kardeşten ötedir. Karagümrük'ün Kasımpaşa ile husumeti de sadece yeşil sahayla kısıtlı değil. Youtube'da bir Celine Dion klibinin altında bile Karagümrük'e laf atan Paşalı veya tam tersi görülebilir. Sözün özü, futbol sadece futboldur ama, her maç sadece o maçtan ibaret değildir. Yarınki maçı D Spor veriyor. İzmir, Eskişehir, Ordu, İstanbul'un bazı semtleri bu maça kitlenmiştir herhalde. Bekliyoruz.

Hiç yorum yok: