Çarşamba, Mayıs 27

1991 Finali


Barcelona'nın Manchester United ile oynadığı son final. 1991 Avrupa Kupa Galipleri Kupası. Muhteşem bir kapışma. Bunun en somut örneği iki takımın teknik adamları. Johann Cruyff ve Alex Ferguson. Sir o zamanlar daha sir değil, ligi daha domine etmemiş. Fa Cup kazanılan ilk kupa olmuş ve bu sayede Kupa Galipleri Kupası'na katılmış. Eğer bir sene önce kazansa FA Cup'ı, bu kupa gelmeyecekti. Çünkü 1990-91 sezonu İngiliz takımlarının cezasının sona erdiği ilk sezondu.

Ferguson Babe's daha ortada yok. Yeni yeni kendini gösteren Ryan Giggs var sadece. Takımın yıldızları Paul Ince, Bryan Robson, Mark Hughes, Lee Sharpe, Steve Bruce, Brian McClair...

Barcelona'nın Cruyff ile 1990'ların ilk yarısına vurduğu damgayı hatırlatmaya ise gerek yok. O takımın ilk kıvılcımları belkı bu sezonda atıldı, ve o takımı ilk izleynelerden biri Türklerdi. O sezon Kupa Galipleri Kupası'nda ülkemizi temsil eden Trabzonspor, kupanın finalisti olacak takımı, kupanın ilk turunun ilk maçında Avni Aker'de mağlup etmişti. O sezon kupa finalinde Ferguson tarafından tuş edilen sarı fareyi ilk alt eden Özkan Sümer olmuştu.

Barcelona kadrosunda Albert Ferrer, Hristo Stoichkov, Andoni Zubizaretta, Jose Mari Bakero, Beguristain, Goigochea gibi isimler yer alıyor. Şimdinin hocası "Pep" Guardiola, o sezon ilk defa A Takım kadrosunda yer alan genç bir topçu.

Hollandalılar'dan Koeman'ı kadrsounda bulunduran Cruyff, Feyenoord'un De Kuip Stadı'nda Manchester'ın karşısına çıktı.İlk yarısı golsüz sona eren maçın ikinci yarısında beyaz formalı "kırmızılar" golleri buldu. Mark Hughes biri çok beleş, diğeri enfes iki gol attı. Ona cevabı vatanında oynayan Koeman frikikten verdi. Son 25 dakikada "üst" olan maç 2-1 sona erdi. Kupayı kazanan United, 1985 yılında aynı stadyumda aynı kupayı kazanan Everton'dan sonra Ada'ya Avrupa Kupası getiren ilk takım oldu. Barcelona ise bu kupayı bir daha 1997 yılında kazanabildi. Rakip PSG idi, ve ne ilginçtir ki stadyum yine De Kuip'ti. Ve ne ilginçtir ki finalde kaybeden takım bir Türk takımını üstelik ilk maçı kaybetmesine rağmen yine elemişti.

1 yorum:

agopist dedi ki...

Her şey iyi hoş da o beyaz forma hiç yakışmamış...