Çarşamba, Mayıs 13

Piyango Derbisi


Bu hafta piyangodan derbi çıktı. Adnan Polat-Fenerbahçe.org, yeni bakan bir gece ansızın e-muhtırayı verdi. "19 Mayıs'ta Galatasaray ve Fenerbahçe oynayacak, stadyum da İnönü olacak." dediler. Defalarca keşke her hafta derbi olsa diyen bu satırların yazarı bu sefer bu duruma baya bir kıllandı.

Hele bir de taraftar forumlarını okuyunca pek de hayırlı bir işe girişilmediğini düşünüyorum. Öncelikle bu maçın neye hizmet edeceği merak konusu. Bunun için bilet fiyatlarının belirlenmesi gerekiyor. Gelirinin ASL hastalarına bırakılması işin sosu muhakkak. O bizim konumuz değil. "Ama halkın bayramı 19 Mayıs'da millete futbol izlettirelim." diye tutturanlar bilet fiyatlarını fahiş fiyatlara çekerse hiç bir anlamı kalmayacak o laf kalabalığının.

Öncelikle bu maç gazozuna bir maç değil. Çünkü gazozuna maçlarda bile bir hedef vardır. Bu maçın hiçbir anlamı ve amacı yok. Futbolda herşey amaca mı hizmet etmeli? Tabi ki hayır. Ama Galatasaray'ın ve stad sahibi Beşiktaş'ın 4 gün sonra amaçlı bir maça çıkacaklarını düşünürsek iş gereksiz bir hal alıyor.

Bilet fiyatları ucuz olduğunda 15.000 Galatasaraylı ve 15.000 Fenerbahçelinin farklı hisler besleyerek Beşiktaş semtine gelecek olmaları da madalyonun diğer tarafı.

İşin en ironik kısmı, yıllar önce sebepsiz yere TSYD Kupası'nı kaldıran zihniyetin bu sefer bu işe soyunması. Madem bu kadar meraklıyız dostluk maçlarına, o zaman yaz aylarının en güzel vakti olan TSYD Kupası'nı geri getirin. Ama bu sefer binbir şovla getirdikleri futbolcuların daha sezon başlamadan adı fiyaskoya çıkacak. Bu korku sayesinde anca şapkadan çıkan tavşan misali gibi 40 yılda bir derbi çıkıyor bir yerden. Yukardaki resim de bir TSYD Kupası maçındandır. İstanbul'da 1 hafta içinde 3 büyük takım 3 maç oynar. Sezon öncesi en ciddi sınavdır. Hem takım, hem taraftarlar için önemlidir. Futbol bayramıyıd işte o TSYD organizasyonları. Bayramımızı elimizden alanlar şimdi ne yapmaya çalışıyor anlamış değilim.
Eğer bunu sadece Başbakan istedi, bakan Faruk Özak isetdi diye yapıyorsak saygı sonsuz. Onların geçmişte alınan kararlarla alakası yok. Ama bir de derbinin 100.yıl geyiği var. İş çok karışık. Bilet fiyatları şekillendirecek herşeyi.
Tribünler eski günlerdeki gibi yarı yarıya olsun geyiği var bir de. Eski günlerdeki gibi olursa bu günleri saygıyla anarız. Ben görmedim ama anlatılanlar ortada. Evimizden çıkıp rahat rahat maça gitmek bizim kuşağa özgü bir şey. Bundan yıllar önce kapalı kapılsın diye ödenen bedelin hesabı verilmez. Peki şimdi İnönü Kapalısı kimin olacak. Kapalı'nın ayarı numaralı mı olacak? Biz de bunları yiyecek miyiz? Fenerbahçe'ye Kapalı'yı verirlerse bir Galatasaraylı olarak rahatsız duyarım. Bir Beşiktaşlı her iki takımın da Kapalı'ya geçmesinden rahatsızlık duyar. Kapalı yarı yarıya olursa ne olur?
Aslında bu çok güzel bir fırsattı tribünler için. Yıllardır konuşulan "ortak duruş" adına önemli adımlar atılabilrdi. Hala daha bu yapılabilir. Ama forumlarda konuşulanlar buna izin vermiyor. Birbirimizle ettiğimiz bu sidik yarışı, yöneticiler sınıfına koz veriyor. Bu sayede bilet fiyatları artıyor. Bu maç bunun ilk adımı olabilir. Bilet fiyatları yükseklere çekilirse, seneye şunları duyabiliriz. '' Hedefsiz maça 80 lira fiyat biçtik, lig maçı 160 lira olsun.''

Çıkabilecek en ufak kıvılcımda emniyet yetkilileri şunu diyeceklerdir. ''Milli bayramda olay çıkaran insanların lig maçlarında deplasmanda olmayı haketmiyorlardır."

Basına ne desek az zaten. Bütün oynanan bu oyunlara karşı bu 3 tribün, ortak bir tavır koysa ne güzel olurdu. Nasıl olacağını ben bilemem. 3 tribünün liderleri yıllar önce Abbasağa'da yaptıkları gibi bir oluşumun içine girseler onlar plan yapsalar. Zaten Türk tribünlerinin son yıllardaki en büyük tribün direnişi yine 2 sene evvel 19 Mayıs'ta olmadı mı? Bu tribünler bizim, stadyumlar bizim, oyun bizim demenin en güzel vaktiydi. Sanırım yine Türk tribünleri gol yiyecek, kazanan para babaları olacak. Bu akşamki kupa finalini atlatalım bu işin kokusu iyice çıkar. BEKLİYORUZ.
Bu arada maçı D-Spor yayınlayacakmış. Bu maçı TRT yayınlamıyor ve şifreli kanala veriyorsanız sizin iyi niyetinizden şüphe ederim.

Hiç yorum yok: