Salı, Mayıs 5

Marsilya'da Deschamps Dönemi


Futbol garip bir dünya dostlar. Birbirinden uzakta, birbirlerinden alakasız insanlar ortak bir hayatı yaşıyorlar. Tesadüfler, şanslar,şanssızlıklar, verilen kararlar,atılan imzalar kaderleri değiştiriyor. İstanbul'da klavye başındaki delikanlı ben ile Marsilya'nın arka sokağındaki Cezayir asıllı Franko hayatımızın bir döneminde aynı heyecanı yaşamış olacağız kısmetse.

Nedir o? Belçika'nın 80'lerde yetiştirdiği, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 3-5 sağ beki biri olan Eric Gerets ile şampiyonluk yaşamak. 2006 baharında Sami Yen'de hissedilenler ile 2009 mayısında Marsilya gettolarında hissedilen şeyler hemen hemen aynı. Baş aktör Gerets.

Gerets'in kaderi ise aynı. Şampiyonluk yaşadıktan sonra takımdan ayrılmak. Bizde 1 sene fazla kaldı ama yaşanmamış sayalım onu. Boktan bir seneydi tabir - i caizse. En boktanı da ikinci yarının ortasında sözleşme uzatılan Gerets ile sene sonunda yolların ayrılmasıydı. Haliyle tazminat ödenmişti Rekem Aslanı'na. Aynı hatayı Marsilya yönetimi yapmadı. Uzatmıyoruz dediler ve uzatmadılar konuyu. Gerets sezon sonu yok Taxi filminin çekildiği sokaklarda. İstanbul'daki küçük bavuluna yenisi ekleyip yeni bir maceraya atılacak.

Ve bugün yeni hoca belli oldu. Veledrome Stadı'nın yedek kulübesinde seneye Didier Deschamps oturacak. Burada Cezayir asıllı çocukla ayrılıyoruz. Ben Gerets'den sonra Deschamps gelecek diye uyutulan ve sonra Feldkamp'ı gören biriydim. Bu Marsilyalı ise Gerets'den sonra Deschamps'ı görebilecek. Ben Feldkamp'ı ilk gördüğüm zamanlarda o çocuk da Deschamps'ı görüyordu Veledrome çimlerinde.

Ama bu Marsilyalılar ile ortak bir noktamız var. Onlar da eski futbolcularını başlarına getirmiş durumdalar. Avrupa'nın son modasına onlar da katıldı. Pep Guardiola, Alan Shearer, Ertuğrul Sağlam, Bülent Korkmaz ve diğerleri gibi. Ama Deschamps kariyer olarak diğerlerinden avantajlı. Monaco'ya Şampiyonlar Ligi Finali oynattı, Juventus'u Serie B de olsa şampiyon yaptı. Ama gittiği her takımı ondan sonra başarısız oldu. Monaco'nu hali ortada, Juventus, Inter'in çok altında. 98 temmuzunda dünya kupasını kaldıran ilk insan, Lyon hakimeytini yıkabilen bir takım mı devralacak göreceğiz.

Hiç yorum yok: