Cuma, Mayıs 15

Kanseryaka Finalde, Rakip Gümrük Düşmanı Paşa

Günün sahada kazananı ve kazanmayı hakedeni üstte, tribünde şov yapanı altta. İlk maç bir dünya kupası atmosferindeydi nerdeyse, ikinci maç TFF 2.Lig'den daha kalitesizdi.


Play-Off yarı finalleri oynandı. İlk maçta Karşıyaka ve Boluspor hem sahada hem tribünde ziyafet verdiler. O-O biten maç, akşam 1-1 biten maçtan çok daha zevkliydi. Boluspor, ligde 2 defa yenildiği Karşıyaka'yı hangi mantıkla hafif alır anlamak mümkün değil. En golcü futbolcusu Edim Demir yedek, en iyi stoperi Aytek Aşıkoğlu yedek, taraftarın en çok sevdiği topçu Sertan Vardar yedek, takım kaptanı İlyas Kahraman yok (sakat olabilir). Karşınızdaki takım ligi ite kaka, güç bela 6.bitirmiş olabilir. Siz de ikinci yarıda 34 puan toplayarak muhteşem bir çıkış yapmış olabilirsiniz. Ama Karşıyaka'nın bir inanmışlar ordusundan oluştuğunu göz ardı edemezseniz. Üstelik daha iki hafta ince sizi 10 kişiyle son dakika golüyle yenmişken.

O değil de bu "kanseryaka" söylemi harbiden doğruymuş. Maçın devre arasında ofisteki d-smart bozuldu. Maçı bir süre netten takip ettik. Ondan sonra d-smart'ı yaptırmaya Gayrettepe'den Ayazağa'ya gittim. Makine yapıldı, taktık tamirhanedeki televizyona. O sırada tribünler ve topçular beraber "kafsinkaf" çekiyordu. Yani makina bile kanser oldu. Dayanamadı. Maçın stresine dayanamayıp televizyonu kapatan eski tüfek tribüncüler gibi oldu. Bizi de maçtan etti. Canı sağolsun. Çok maçlar gördük onla. Bakalım finalde ne olacak aygıta?

Kerem üç penaltı kurtardı. Maça damga vurdu. Ama Boluspor kazansaydı bu sefer Atacan Öztürk'ten bahsedecektik. Karşıyaka'nın güle oynayan finale çıkması semtin dinamiklerine aykırı bir durum olurdu. Finalde de artık 2-0'dan 2-2 mi olur, yoksa son dakika golü mü olur, 9 kişi mi kalırlar bilemem. Ama illa doğa üstü bir şey olur artık. 13 senelik hasretin dinmesine 90 dakika kalmış. 13 sene boyunca çekilen her şeyin toplamı bu 90 dakikada çekilmeli. Öyle 25.dakikada 2-0 olsun, ikinci yarıyı zafer şarkılarıyla geçir falan yakışmaz Karşıyaka'ya.

Tribünlerde maçın kazananı kesin Yarenler'di. Bolu'nun, stada nerdeyse Ankara'dan daha yakın olması önemli bir etken. Ama ne kalabalıklar gördük tribünde ses çıkarmadılar. Boluspor tribünü gayet iyi bağırdı. Karşıyaka ise hayal kırklığıydı. Belki de bütün semt finale odaklanmıştır. Umutlanıp utanmak istemiyorlardır belki. Yoksa bir kale arkasının bu maçta boş kalması büyük bir ayıp oldu.

Kasımpaşa Altay maçının 119 dakikası hakkında yazılacak tek bir şey var. O da Burak Çalık'ın kaçırdığı goller. Tahir Karapınar, bence Burak Çalık'ı İzmir'e dönen takım otobüsüne veya uçağına almasın ve Burak Çalık İzmir-Ankara yolunda top sürerek dönsün Alsancak'a. Mola yerlerine de kale kurulsun ve oralara şut atsın 1989 doğumlu forvet.

Erhan Küçük'ün golü de görülmeye değerdi. Sol ayakla hemşehrisi Hami Mandıralı'yı andıran bir şut çekti. Seneye Süper Lig'de olacağına inanıyorum Erhan'ın. Finalde Paşa yenilse bile.

119.dakikaya gelirsek. Nizami bir gol verilmedi bu dakikada. Evren Kürkçü tam bir son dakika golü atmıştı oysa. Gelen ortaya muhteşem yükselen defans oyuncusu ve çat diye kaleye giren top. Karşıayaka -Altay finali isteyen ben o dakikada verilmeyen golle Paşa'ya yöneldim. Hakeden çıkmalıydı. Ligin bana göre en iyi kalecisi olan Gökhan bu sefer etkisiz kaldı ama Tolga Özgen sahneye çıktı ve 2 topu kurtardı. Paşa bu sayede finale çıktı. 2 sene önce yaşananlar bir kez daha tekerrür etti. Altay 5.Play-Off maçında 2.defa Kasımpaşa'ya yenildi. Kasımpaşa 2.defa Play-Off finali oynayacak. Oynadığı 4 maçın 3'ü İzmirli takımlara karşı olmuş olacak.

Tribünlere gelirsek Kasımpaşa taraftarı Türk tribünlerine kazık attı. Yakılan meşaleler güzel ve hoştu ama onları sahaya atmaları çok anlamsızdı. Bu tip davranışlar nedeniyle dünyanın her yerinde yakılan meşaleler Türkiye'de yasak oluyor. Türk tribünlerine ihanettir böyle hareketler. Altay tribünleri fena değildi ama doğruya doğru Paşa daha fazla bağırdı. İki takımın da sayısı çok azdı. Eskişehirsporlular maça fazla ilgi göstermedi.

İstanbul semtlerinin rekabetinin benzeri Türkiye'nin hiç bir vilayetinde yoktur. Finalde de bu semt çekişmesini görebiliriz. Kasımpaşa'nın ezeli rakiplerinden biri, Karşıyaka'nın can dostu Karagümrük bakalım bu maça nasıl ilgi gösterecek? Aynı gün Yalovaspor maçları var. Yalovaspor grupta lider, onları yenmeleri zor. Acaba bir Ankara çıkarması yaparlar mı belli olmaz. Kendini Gümrüklü belleyen Fındıkzadeli bir arkadaşım yarın 10 otobüs yola çıkar dedi. Sanmıyorum. Olursa renk olur ama. İstiyorum böyle bir şeyi.

3 yorum:

Onur dedi ki...

"yalova-Karagümrük"

yalovayla geçmişe dayanan bi husumeti var karagümrüğün o maça gitmemezlk yapılmaz çünkü haftalrdır yalova maçını bekliyrlar..

"ankaragücü-Beşiktaş"

Karagümrük-Beşiktaş ilişkisini yazmaya gerek yok snrm.

"Karşıyaka-kasımpaşa"

can dostumuz dedikleri Karşıyaka maçında mutlaka karagümrük taraftarları olacaktır.böyle bir maçta rakipte kasımpaşa olunca gitmemek ayıp olur zaten..ayrıca Beşiktaş maçı için ankaraya giden bir otobüs mevcut..

anlaşıldığı gibi Karagümrük tribünü pazar günü 3 e bölünecek ve ben onların Beşiktaş tarafıyla aynı otobüste ankara yollarında olacağm.bence 60 kişilk otobüsten belli bi ekip 19 mayıs yerine asaş stadına gidecektir.bakalım herşey pzar sabahı yola çıkmadan belli olur..
Beşiktaşımıza-Karagümrüğümüze ve Karşıyakamıza başarılar..

Aykut dedi ki...

Tribünün ve tribüncünün tek kardeşi kendi takımının taraftarıdır. Gerisi aczin göstergesinden başka bir şey ifade etmez. Karagümrük dahil başka takımın taraftarıyla kardeşlik ayağındaki tüm tribünler farkında olmadan acz hallerini tüm Türk tarfatarlarına ilan etmiş olurlar. Özellikle Türk futbol alemenin en fırıldak taraftarı olarak hafızlarda yer eden ve yıllar geçse de unutulmayacak bursa taraftarlarını bu duruma örnek gösterebiliriz.

kutay dedi ki...

@ aykut
anadolu'nun kendine göre haklı olduğu bir anti istanbul davası varsa, burada da gücünün yetmediğine inanıyorsa, veya bazı duygusal nedenler olduysa, altyapısı sağlam temellere dayandırılmış kardeşliğe bir şey diyemeyiz.
bursa taraftarının fırıldaklığı hakkında bir şey diyemem,bilmiyorum, ama altyapısı en bozuk dostluk da odur bence. düşün, karşıyaka ile aran bozuk, ankaragücü ile kardeşim dıyorsun ama ankaragücü ile karsıyaka'nın arası iyi. ileride çok ters sonuçlar doğurabilir ama anadolu'nun kendi davasıdır birşey diyemeyiz bence.
istanbul takımlarının böyle şeylere girmesi ise çok saçma. daha bu sene galatasaray'ın ankaragücü ile beraber 19 mayısta beraber bağırması, fenerbahçe ile bursasporun bazı olayları..
istanbul tribünlerinin ihtiyacı yok böyle şeylere.
çok uzun konular bir ara uzun bir yazı yazarız inşallah.