Cuma, Mayıs 29

1993 Takımı


Bugün Raşit Altun imzalı haber. Ben bir iki bilgi sunayım, parçaları başkalaları birleştirsin, çünkü kafam almıyor artık. Haberde şu cümle geçiyor: 1993 Akdeniz Oyunları'nda şampiyon olan mill takım oyuncularını Galatasaray'a toplayıp Uefa'ya yürüyen takımı kuran Polat....

Hemen bakalım kadroya. Kaleci Hasan Gültang Galatasaray'da oynamadı. Emre Aşık Galatasaray'a Uefa'dan sonra geldi. Mutlu Topçu, Rahim Zafer ve Alpay Özalan Beşiktaş'ta oynadı. Bülent Korkmaz, Arif Erdem ve Tugay Kerimoğu 4-5 senenin Galatasaraylı topçularıydı. Abdullah Ercan ve Sergen Yalçın Galatasaray formasını çok uzun zaman sonra giydiler, keşke giymeseydiler. Taner Taşkın, Şenol Yavaş ve Cafer Aydın Anadolu topçusu olarak kaldılar. Geriye 3 isim kaldı. Biri Feti Okuroğlu. Helikopterle Sami Yen'e indi, bir daha Sami Yen'de gören olmadı. Diğerleri Ergün Penbe ve Hakan Şükür.

Yani Akdeniz Oyunları'nda şampiyon olan kadrodan Polat'ın Uefa Kupasını alan kadroya kazandırdığı sadece 2 isim var. Çocukluğumun yıldızı, kralı, süpermeni, Van Basteni Hakan Şükür transferi, zaten Adnan Polat'ın dönüm noktası oldu. Bugün hala Polat ismi ufak da olsa bir güvene neden oluyorsa bu o tranferin etkisidir. Yoksa Adnan Polat'ın asıl hatırlanması gereken hamlesi daha sonra olmuştur.

Bu 1992 senesi takımı, ilk kıvılcımı 1988de yakan takım niye Avrupa Kupası için 2000 senesini bekledi? Çünkü muhteşem bir takım bir anda bozulduve takım bir senede 5-6 sene geriye gitti. Kocaelispor'u çalıştırdığı için olsa gerek (!), takımın başına Saftig getirildi. Kuzmanovski gibi bir adam yaşlanmaları sebebiyle gönderilen Falco ve Stumpf'un yerine geldi. Kuzmanovski karşılığında takasta kullanılan isim, Galatasaray efsanesi olma adayı olan, herkesin çok sevdiği "papen" Mustafa Kocabey olmuştu. Mustafa'dan boşalan yere, Hakan Şükür'ün yanına Saffet Sancaklı getirildi. Kubilay Türkyılmaz küstürüldü. Prekazi, Simoviç, Falco, Stupmf gibi yabancılarla geçen yıllardan sonra Zimbabweli Norman Mapeza, Litvanyalı Gintras Stauce transfer edildi. Aziz Yıldırım'dan laf çalalım: "O sene takımda Benhurlar oynuyordu."

Ne kadar çok benziyor aslında. 1992 Kalli takımı ve 2008 Kalli takımı. Ardından 1995 Saftig/Müfit Erkasap ve 2009 Skibbe/Korkmaz. Başroldeki isim aynı. Sadece sıfatı, görevi farklı olan Adnan Polat. Haliyle şu an pek güvenemiyoruz başkana. Hele yanında Adnan Sezgin de olunca. Bunları hatırlamak da önemli değil ama 1993 hamlesini Polat'a mal etmek hem emeği geçenlere hem de 1995 ve 1996'da çekilen çileye ayıp olur.

Bu yazıyı bir ufak hatırlatma olarak yazdım. Peki acaba Fanatik muhabiri Raşit Altun o haberi niye yazdı?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bülent, Arif, Hakan, Ergün UEFA finaline kadar kadroda mevcut oyuncular. Tugay da aynı yıl UEFA’nın hemen öncesi şampiyonlar ligi grup eleme maçları kadrosunda var. Hatta Herta Berlin’e çok güzel bir golü var.