Cumartesi, Mayıs 30

FA Cup


Dünyanın en eski futbol organizasyonlarından FA Cup. Belki de en eskisi. Bu sene Wembley’in rengi mavi olacak. Liverpool’un mavileri ile Londra’nın mavileri karşılaşacak. Chelsea 1 senelik aradan sonra yeniden final oynayacak. Everton ise 1995’ten sonra ilk defa Wembley’in yolunu tutacak. İki takım da son finallerinde şampiyonluk yaşadılar.
***
İki takımın birbiriyle oynadığı final maçı yok. Everton 12 defa, Chelsea 8 defa final oynadı. Everton 5 defa, Chelsea 4 defa şampiyon oldu. Everton 1984-1989 arasındaki 6 senede 4 defa final oynadı. O dönemler Everton’ın en parlak zamanıydı. Ama İngiliz takımlarına verilen cezalar bu parlak dönemin sadece yerel başarılarla geçmesine neden oldu. FA Cup ise 4 finalden sadece birinde kazanıldı. Premier Lig o dönemde 2 defa Merseyside’ın mavi yakasına geçti. Everton, daha önce hiç bir finalde bir Londra takımıyla karşılaşmadı. Bu sezon ilk olacak. Tıpkı Chelsea gibi.

Chelsea de daha önce Liverpool takımlarıyla karşılaşmadı. Onların altın dönemi şu an içinde bulunduğumuz dönem.Son 16 senedeki 6.finallerini oynayacaklar. Oynanan 5 finalden 3’ünde kupayı kaldırdılar. 1994 yılında 24 yıl aradan sonra ilk defa finale yükselmişlerdi. 1970 yılında Leeds United’ı uzatmalar sonunda devirdiklerinde ilk defa FA Cup şampiyonu oldular. Ondan önceki iki finali de kaybetmişlerdi.

Everton ise ilk kupasını kazandı. Sene 1906. Galatasaray 1 yaşında, Fenerbahçe ortada yok. FA Cup ise 35.defa sahibini buluyordu. Everton, o günden sonra 4 kez daha kupayı kazandı. Kupayı en çok kazanan kulüp ise Man.United. 11 defa kazandılar. Everton ve Chelsea 1’er kez finalde kupayı onlara kaybetti. 1884-1886 arasında Blackburn Rovers kupayı 3 kez üst üste kazandı. O günden, hatta o asırdan beri bunu başarabilen yok.

İddiacılara not. Chelsea’nin oynadığı son 5 finalde, kupayı kazanan takımlar finalde gol yemedi. Ne işinize yarayacaksa artık.

Hiç yorum yok: