Cumartesi, Mayıs 9

Coupe de France


Fransa Kupası bu akşam sahibini bulacak. 1998 yılından beri her sene finale ev sahibi olan Stade de France yine bu maçta kapılarını açacak. Finaldeki takımlar ise Fransa futbolundaki dengeyi özetlemek için yeterli. Rennes ve Guingamp. Son yıllardaki Lyon hakimiyetini saymazsak Fransa Ligi’nde de Fransa Kupası’nda da her sene farklı takımların mutlu sona ulaşmasına tanıklık ediyoruz. O nedenle bu iki takımın final oynaması alışılmış olmasa bile, bu tarz iki takımın finalde olması gayet olağan. Son senelerin şampiyonu Lyon’un sadece geçen sene kupayı kazanbildiğini hatırlatalım. Geçen seneki finalde karşısında PSG vardı ve bu sayede PSG Uefa Kupası’nda Kayserispor’un rakibi oldu.

Rennes ve Guingamp’ın final hikayeleri çok kısa. Rennes 4 kere final oynadı. 2 kere kupaya uzandı. İlk iki finalini 1922 ve 1935 yıllarında oynadı. İlk finalinde şu anda esamesi okunmayan takımlardan biri olan Red Star’ın rakibi oldu ve 2-0 yenildi. İkinci final bundan 13 sene sonra oynandı. Bu sefer rakip Marsilya’ydı. Sonuç yine gol atılamadan alınan yenilgiydi. 3-0’lık skor Rennes takımının finallerde aldığı son yenilgi oldu. Bu maçtan sonraki ilk finali için ise tam 30 sene beklediler. Rakip Sedan’dı ve 2-2 biten norma süre sonunda Rennes uzatmalarda güldü. Rennes’in güzel yıllarıydı bunlar ve 2.kupa zaferi de kısa bir süre sonra, 1971’de geldi. Lyon’u 1-0 yenen takım o günden sonraki ilk finalini bu sene oynayacak.

Guingamp ise Paris’e final için sadece 1 kez geldi. 10 Mayıs 1997 günü oynanan maçta rakip Nice olmuştu. Maç 1-1 sona erdi. Dramatik penaltılar sonunda Guingamp üzüntüye boğulmuştu.

Bu takımların kısa final geçmişleri nedeniyle yazının bu bölümünde kupa tarihine odaklanalım. Kupayı en çok kazanan takım 10 kezle Marsilya. 1989’dan beri kupayı kazanamamalarına rağmen bu alanda liderler. Arkalarından gelen takım ise 7 zaferle PSG. Bir zamanların efsane takımı ST.Etienne ise 6 kupayla 3.sırada. St. Etienne’in son kupasını 1977’de kazandığını, PSG’ nin ise ilk kupasını 1982’de kazandığını söylersek Fransa futbolunda dengelerin nasıl değiştiğini çok net görmüş oluruz. Fransa Kupası'nı 33 farklı takım kazanmış. Bu sene 90. defa sahibini bulacak ve eğer kazanan Guingamp olursa bu sayı 34’e çıkacak. Burada da ilginç bir bilgi. Coupe De France İkinci Dünya Savaşı esnasında Avrupa’da devam eden ender organizasyonlardan biridir.

Kupayı üst üste en çok kazanan takım Lille. 1947-48-49 yıllarında 3 defa üst üste kupayı kaldırdı Lille. Lille bu serinin öncesinde ve sonrasında finalde kaybederek, 5 sene üst üste final oynayarak da bir başka rekorun sahibi durumundalar.

Hiç yorum yok: