Pazartesi, Mayıs 18

Zafer David Ginola Demiray


Resimdeki Ginola mı emin değilim. Net seçemiyorum. Ama maç o maç. 1993 yılı dünya kupası elemeleri. Zaten 1994 dünya kupası da buna benzer bir hikayeye sahne olacaktı ama ilk kıvılcımlar gruplardaki son maçlarda atıldı.

Maviler, Bulgaristan ile karşılaşıyor. Tek puanın yettiği bir maç. Skor son dakikada 1-1. Fransa sağ taraftan Ginola ile geliyor. Klasını bir çok defa ispatlamış, milli takım formasıyla başarılı maçlar çıkarmış olan Ginola topla hareket halinde. Ama öyle bir iş yapıyor ki Fransa sağ açığı Ginola'nın topu, Bulgar sağ bekine uzanıyor. Atak hızlı gelişiyor ve kısa bir süre sonra top filelerle buluşuyor. Bulgaristan dünya kupası finallerinde, Fransa ise yok.

Ginola için milli takım defteri kapanıyor. Bulgarlar dünya kupasında destan yazıyor. Almanları bile eliyorlar. Baggio da Ginola gibi bir son yaşıyor. Takımını finale taşıyor ama son penaltıyı kaçırıyor. Bir daha penaltı kullanmak için bir dünya kupası daha bekliyor. 98'de Şili'ye atıyor. O dünya kupasını ise 4 sene öncenin yıkılanı Fransa kazanıyor.

Gelelim bugüne, gelelim ülkemize. Karşıyaka, Kasımpaşa karşısında. Play-Off finali. Kazanan Süper Lig'e çıkacak. Karşıyaka'nın oraya gelmesi bile başarı. Bunda en büyük pay sahibi Zafer Demiray. Sakat olmadığı zaman takıma yaptığı katkı inanılmaz. Yine bu maçta da top en çok onun ayağına yakışıyor yeşil-kırmızılı takımda. Maçın 113.dakikası. Zafer sağdan süratle geliyor. Kasımpaşalı oyuncuları geçiyor, sıfıra iniyor. Ama öyle bir orta yapıyor ki top Kasımpaşa stoperinin ayağında duruyor. Kasımpaşa hızlı çıkıyor. Erhan'a gelen top, 5 saniye sonra arka direkte bitiyor. Hüseyin vuruyor ve Kasımpaşa 2-1 öne geçiyor. Kalan 5 dakikada gol olmuyor.

Dün ben bu iki hikayeyi çok benzettim. Ginola ve Zafer aynı şeyi yaşadılar. Arada 16 sene var. Ginola bu hatayı yaptıktan birkaç ay sonra Karşıyaka küme düştü. Sonra bir daha geldi, bir daha düştü, bir daha gelemedi.

Fransa bu maçtan 4 sene sonra dünya şampiyonu oldu. Bir kaç ay sonra Berlin doğumlu Zafer, Türkiye'ye geldi. Türkiye Kupası'nda Antalyaspor formasıyla final oynadı. Finalden 1.5 ay sonra Fransa, Avrupa Şampiyonu oldu.

Yenilmek ilk anda üzüntü veriyor. Ama işte Fransa örneği bunun için önemli. 93 yılında o acı yaşanmasa 98 başarısı gelmezdi belki de. Dün Zafer o işi yapmasa ne olurdu? Peki seneye Süper Lig'e kim çıkar? Bir laf var ya, hep denedim hep yenildim, yine dene yine yenil, daha iyi dene daha iyi yenil. Bu da o hesap. Seneye Süper Lig'e çıkmak, bu sene en iyi yenilen takımın hakkıdır. O da Karşıyaka'dır. Çünkü en çok onlar denediler, en çok onlar yenildi, en iyi onlar yenildi.

1 yorum:

peralta dedi ki...

O maçta topu ağlara yollayan oyuncu Emile Kostadinov'du... bir buçuk yıl sonra istanbul'a geldi kendisi. çubukluyu giydi. manchester maçında bir topu direkten döndü, ilk yarısı 4-0 biten trabzon maçının ikinci yarısında 2 gol atmıştı. pek de verimli olamadı.

oğuz-aykut aş'nin yerine okocha-kostadinov aş kurmak isteyen ali şen'in transferiydi.