Perşembe, Mayıs 21

1.Lig Sezon Değerlendirmesi/ Futbolcular


Sezon değerlendirmesine futbolculardan devam edelim. Kalecilerde bana göre öne çıkan isim Altaylı Gökhan Değirmenci oldu. 1989 doğumlu kaleci ilk yarıda hiç oynamadı. Türkiye Kupası’nda Galatasaray karşısında devleşti. Baros’un penaltısını kurtardı. Sonra formayı bırakmadı. Kartal’dan gelen Soner’in sakaltlığıyla aldığı formayı geri vermedi. Manisaspor ve Kasımpaşa maçlarını tek başına kazandırdı. Yeni sezonda Kayserispor forması giyecek. Nasıl kaleci olduğunu anlamadığım Süleymanou’dan daha iyidir.

Karşıyakalı Kerem sezona çok iyi başladı. Ama son haftalarda takımına 2 önemli maçta toplam 4 puan kaybettirdi. Play-off’ta, Boluspor maçında günah çıkarttı. 3 penaltıyla takımını finale çıkarttı. O maçtaki rakibi Boluspor’un kalecisi Atacan da tıpkı Gökhan gibi ikinci yarı formayı kaptı ve birçok maçı kazandıran isim oldu. Play-Off'ta 2 penaltı kurtardı ama yetmedi. Şu an ismi Beşiktaş ile anılıyor. Bence büyük takım kalecisi olamaz, ama Süper Lig’de baş altı takımlarda iyi işler yapabilir.
Büyük takım kalecisi olacak isim ise galiba Ufuk Ceylan. Galatasaray ile adı anılan genç kaleci bu ligden bu sezon A Milli Takım’a yükselen tek futbolcu oldu. Üstün fiziği ve iyi yer tutuşu onu göz önüne çıkartmıyor. Kritik kurtarışlar göremiyoruz ama gol de yemiyor. Sağlam duruşu güven veriyor. O nedenle büyük takım kalecisi olabilir. Fevzi Tuncay, yıllardır alışık olduğumuz Fevzi’yi ortaya koydu. Çok başarılı maçlar çıkardı ama en kritik maçta büyük hata yaptı. 33.haftada 1 puanın yettiği ve 1 puana kitlenen maçta Güven Varol’dan 40 metreden gol yedi. Hem de tuttuğu topu içeri alarak. Maç 1-1’e dönünce Feviz yine ucuz yırttı.

Beklerde öne çıkan fazla isim yok. Sağ tarafta Bolusporlu Erdem Özgenç ( Maltepespor çıkışlıdır), Rıdvan Şimşek (ki kendisi 1991 doğumludur) ve Güven Varol öne çıkan isimler oldu. Güven sol tarafta da oynayabiliyor ama orada bana göre ligin en iyi sol beki Ferhat Öztorun vardı. Ferhat, Galatasaray’a geri dönecek deniyor. Güven’in ismi ise Beşiktaş için anılıyor. Güven iyidir ama Beşiktaş için biraz geç kaldı. Yaşı 28 çünkü. Kasımpaşalı Alpaslan Kartal da sol tarafta çok iyi maçlar çıkardı. Birçok maçta takımının ayakta kalan yegane ismi oldu. Hem ileride hem geride, yani iki yönlü bir bek. Buralarda böyleleri pek yoktur. Ordusporlu Akaminko her yerde oynayabilen bir topçu. Sol bekte de çok oynadı. Bruno ön planda olsa da Orduspor’un en iyi futbolcularından biri oldu. Ahmet Burak Solakel de bütün Karşıyaka savunması gibi parlayan isimlerden biri oldu. Ahmet Çağıran, Fuat Eraslan ve Aydın Yıldırım diğer Karşıyakalılar. Son iki isim stoperde muhteşemler. Her takımda olması gereken tipte iki futbolcu. Her türlü mücadeleyi yapıyorlar. Yılmıyorlar. Çok eksik noktaları var ama hepsini bir şekilde kapatıyorlar. Belki de ligin en iyi tandem ikilisi onlardı.
Bolusporlu Aytek, Adanasporlu Ersan, Diyarbakırsporlu Ulaş Süper Lig’e göz kırpan isimler. Ulaş zaten Süper Lig’e çıktı. Ama başaltı takımlarda oynaması gereken isimlerden. Altaylı Yiğitcan, siyah-beyazlı taraftarlara kısa sürede kendisini sevdirdi. Devre arasında geldi. İsmi Galatasaray ile anılıyor. 24 yaşında.

Orta saha oyuncularına da kanatlardan başlayalım. Giresunsporlu Fırat Sezer, Diyarbakırsporlu Şenol Demirci, Ordusporlu Serdar Sinik, Samsunsporlu Oktay Delibalta, Sakaryasporlu Okan Koç, etkili isimlerdi. Ama ilerde parlama yapmasını beklediğim isimler Manisasporlu Yiğit Gökoğlan ve Karşıyakalı Ferhat Kiraz. Bu iki isim de ümit milli takımda oynuyor zaten. Yiğit tarz olarak C.Ronaldo’ya, Quaresma’ya benzetilebilir. Hızlı, top tekniği yüksek, ama bazen fazla şova kaçıyor. Ferhat ise Kewell ekolünden. Akıllı, soğukkanlı ve solak. Bazen ikinci forvet gibi içeriye sokulabiliyor. Fatih Gül ise Boluspor’da oynuyor. O da Arda ayarında, yaşı genç ama biraz daha buralarda oynaması lazım. Kondüsyon zayıflığı büyük bir sorun.

Ortasahanın ortasında kimi sayarsak sayalım bir isim diğerlerine üstünlük kuracaktır. Ligin, sezonun en iyi futbolcusu. Tartışmasız. Manisaspor kaptanı Sezer Öztürk. Leverkusen altyapısından aldığı eğitimi şimdi Manisaspor’da sürdürüyor. Hem de kaptan olarak. İstanbul takımlarının nasıl gözünden kaçıyor bilmiyorum. Ya da çok mu pahalı acaba? Fiziği biraz zayıf. Onun dışında herşeyi çok iyi. Ve en önemlisi, bütün yeteneklerinin yanında sorumluluk almayı çok iyi biliyor. Diğer isimlere de kısaca bakalım. Diyarbakırsporlu Engin Öztonga özellikle ikinci yarıda çok iyiydi. Karşıyakalı Taha Yalçıner büyük çıkış yakaladı. Geçen sezon 3.Lig’de oynuyordu, bu sene başarılı maçlar çıkardı. Mücadeleci, tekniği de iyi. Ama hem fiziği zayıf hem de çok telaşlı ve panik halinde. Orta sahanın ortasında, geriye daha yakın bir yerde solak futbolculara alışık değiliz. Bu açığı kapatabilir. Aynı takımdaki Cihan Yılmaz ise ilk yarıda çok iyiydi, ama ikinci yarıda döküldü. İsmi Ankaragücü ile anılıyordu. Şu an ne yapar ne eder bilmiyorum. Serdar Samatyalı geçkin yaşına rağmen Rizespor’da en birşey yapmaya çalışan topçuydu. Adanasporlu Cem Karahan, Kasımpaşalı Yekta Kurtuluş ve Merthan Açıl, Manissporlu Nizamettin Çalışkan, Bolusporlu Ömer Çuğ, Karabüksporlu Gökhan Güney, Sakaryasporlu Abdoulaye Diakhate ve Abdülvahit Karacabey öne çıkan diğer isimler oldu. Diyarbakırsporlu Erhan Şentürk ise Galatasaray'ın bu sene kiraladığı topçulardan en iyisi oldu. Özgürcan ikinci yarıda parladı ama Erhan tüm sezon boyunca Diyarbakırspor'da etkiliydı. Üstelik 2.sırada bitiren takımın oyuncusu olduğu için Özgür'den ayrılıyor. Yine de 1 sene daha kiralık olmasında fayda var.

Forvette ise iki isim diğerlerinden ayrılıyor. Gol Kralı Bruno ve Özgürcan Özcan. Bruno zaten gelecek vaadeden bir futbolcu olarak geldi. Alt ligde oynaması büyük bir süpriz. Burada attığı 21 gol çok da mühim değil. Daha iyisini yapabilir. Adı Trabzonspor ile anılıyor ama ülkesine, Flamengo’ya da dönebilir. Ordu’da kalır mı bilmiyorum ama zor. Özgürcan da Bruno gibi kiralık olarak geldi. Sakaryaspor’u sırtladı. Eğer Galatasaray bu sene sonunda da onu takıma dahil etmezse Florya’yı kapatsın diyorum. Bunla ilgili daha sonra yazarız. Bolusporlu Edim Demir, Giresunsporlu Aydın Çetin, Diyarbakırsporlu Emrah Bozkurt, Erciyessporlu Kenan Özer ( Beşiktaş’tan kiralık geldi.) Altaylı Burak Çalık etkili olan diğer forvetlerdi. Play-Off’ta ortaya koyduğu futbolla kendini hatırlatan Kasımpaşalı Erhan Küçük de unutulmaması gereken bir isim.

Adanaspor ise hücüm gücü olarak muhteşem bir takım olarak bu sezona damga vurdu. O nedenle onlara ayrı bir paragraf açıyorum. Kamerunlular Mbillia ve Kibong, Emre Aktaş, Fevzi Özkan ve Cemre Atmaca. Her an herşeyi yapabilecek, rakibe nefes aldırmayacak bir hücüm gücü. Üstelik Türk Futbolu’nun çok şey beklediği ama bu sezonu talihsiz bir sakatlıkla boş geçiren Emrah Bedir. Turuncular, önümüzdeki sene en çok gol atan takım olursa şaşırmayın.

Hiç yorum yok: