Pazartesi, Mayıs 11

Süper Lig'e Son Bilet


Ankara'da oynanacak Play-Off'ların programı belli oldu. Yenikent Asaş Stadı'nda oynanacak maçlara ne kadar Ankara denirse de başkent tarihi günlerinden birini yaşayacak. Önce tribün gözüyle bir değerlendirme yapalım.

Boluspor, şehir takımı sıfatıyla Ankara'ya geliyor. Ankara'ya mesafe olarak en yakın onlar. 2 saatte Ankara'ya varırlar, 2 saat sonra da stadyuma ulaşırlar. İç saha maçlarında çok sağlam tribün yapan Boluspor taraftarları deplasmanlarda aynı başarıyı gösteremiyor. Ama Play-Off olunca bu işi değişir. Zaten geçen sene İstanbul'daki coşkuları bunun en büyük göstergesi.

Geri kalan 3 takımı semt takımı sıfatıyla değerlendirebiliriz. Altay en "mevkisi belli olmayan" kulüplerden biri. Bu açıdan Galatasaray'a benzetebilirim. İzmir'de taraftar sayısı olarak diğer iki rakibiyle ölçüşemeyecek bir konumda. Ama bu sene çok iyi bir yapılanmaya girdiler. Kemik tribünün yanına genç kuşaktan katılan çok oldu. Eskinin sönük, 90 dakikayı "Büyük Altay" diye bağırarak geçiren Altay tribünü yok artık.

Kasımpaşa bilindiği gibi. Semt takımının tam adresi. İl değil, ilçe değil. Az sayıda taraftarı var. Onların da Ankara'ya gelmesi zor. Hem yönetimle yaşanan sorunlar hem de Kasımpaşa halkının gelir düzeyi, Ankara'ya gitmeyi engelliyor. Fakat burada da dostluk-kardeşlik imdada yetişiyor. Kasımpaşa ile yakın bir dostluk içinde olan Eskişehirspor tribünleri, Ankara'da Kasımpaşa'yı yalnız bırakmayacaktır.

Ankara'da yalnız olmayacak bir diğer takım da Karşıyaka. Zaten teke tekte diğer 3 tribünden daha çok olacaklardır. Camia kenetlenmiş durumda. Yıllar sonra ilk defa Süper Lig'e bu kadar yaklaşıldı. Haliyle böyle tarihi bir haftasonunda Karşıyaka'dan Ankara'ya akın olacaktır. Ama aynı zamanda Ankaragücü tribünü bu önemli hafta sonunda Karşıyaka'yı yalnız bırakmayacaktır.

İşin enteresan tarafı Ankara bu hafta sonu sadece bu 4 takıma hatta Eskişehirspor ve Ankaragücü'nü de katarsak bu 6 takıma ev sahipliği yapmayacak. Süper Lig'de Beşiktaş, Ankaragücü ile karşılaşıyor. Çarşı Ankara'da. Beşiktaş'ın Ankaragücü ile husumeti belli. Buna Bursaspor'u da katıp 3'lü bir çekişme olduğunu söyleyebiliriz. Neyse ki Bursaspor aynı gün, Avni Aker deplasmanında olacak. Belki Texsas'ın bir kısmı Ankara'ya gelebilir. Tribün cemaatinin ne yapacağı belli olmaz.

Ankara Demirspor ile maçı olan Göztepe'nin de Ankara'da olduğunu düşünürsek karşımıza şöyle bir senaryo çıkıyor. Karşıyaka, Ankaragücü ile beraber. Ankaragücü Bursaspor ile dost. Ama Karşıyaka ile Bursaspor'un arası bozuk. Göztepe, ne Karşıyaka ile iyi ne de Ankaragücü ile. Beşiktaş ne Bursaspor ile iyi ne Ankaragücü ile. Eskişehirspor eskiden Ankaragücü ile gergindi, şimdi daha iyi. Eskişehirspor ile Bursaspor'un arası iyidir. Kasımpaşa, Karagümrük'ten dolayı Karşıyaka'yı sevmez herhalde. Böyle bir tablo da millet bulduğuna saldırır mı acaba?

İşin futbol yönüne gelirsek. Geçen sene Play-Off finalini kaybeden Boluspor, bu sefer aynı hatayı yapmak istemiyor. Sezonun ilk yarısında bir ara son sıraya düşen takım ikince devrenin en çok puan toplayan takımı oldu. Şu anda form düzeyi en yüksek takımı onlardır.

Ama istikrar olarak bakarsak Altay bir adım önde. Bütün bir sene boyunca sadece 5 kere yenildiler ki biri son hafta. Yani 4 mağlubiyet. Manisaspor'u, Kasımpaşa'yı ikinci yarıda yendiler, Karşıyaka, Boluspor ve Diyarbakırspor ile berabere kaldılar. Zor yenilen bir takım. Bu özellik Play-Off sisteminde onlara avantaj sağlıyor.

Kadro olarak en güçlü takım Kasımpaşa. Geçen sene Süper Lig görmüş birkaç futbolcu ile yola çıktılar. İlk 2 hedeflediler ama Play-Off'a kaldılar. Moraller çok yerinde değil. Bir aralar lider oldukları ligi 4.sırada bitirdiler. Direk çıkma imkanı varken şimdi 2 telafisi olmayan final oynayacaklar.

Ruh olarak en olmuş takım tartışmasız Karşıyaka. Tribünüyle, takımıyla her şekilde inanmış olan takım onlar. Kadro olarak zayıflar, futbol bazen umut vermiyor. Ama diğer 3 rakibi de Karşıyaka ile karşılaşmak istemiyor. Bu sezon Boluspor'u iki kez yendiler, Kasımpaşa'ya yenilmediler. Sadece 1 kere Altay'a yenildiler.

Şahsi fikrim olarak. Geçen senenin kaybedeni olduğu için Boluspor çıksın istiyorum. İstanbul'un semt takımlarına duyduğum ilgi alaka nedeniyle Kasımpaşa çıksın istiyorum. Genç topçuları ve altyapısıyla hoşa giden Altay çıksın istiyorum. Tribünü ve 13 senelik hasreti nedeniyle Karşıyaka çıksın istiyorum.

Yani kim çıkarsa çıksın güzel olacak. Keyifli, güzel maçlar olsun.

15 Mayıs

16.00 Karşıyaka-Boluspor

20.30 Altay - Kasımpaşa


Final 17 Mayıs, 20.30...

1 yorum:

berker dedi ki...

Kasımpaşa çıkarsa Başbakan'ın takımı çıktı diyecekler...

Altay veya Karşıyaka çıkarsa Mahmut Özgener'in desteklediği takımlar çıktı diyecekler....

En temizi Boluspor'un çıkması....