Salı, Mayıs 26

Şampiyonlar Ligi


Şampiyonlar Ligi yarın Roma’da sahibini bulacak. Takımlar Manchester United ve Barcelona. İki takım da ilk kupalarını Wembley Stadyumu’nda kaldırmıştı. Manchester United 1968’de Benfica’yı yenerek. Barcelona ise 1992’de Sampdoria’yı yenerek şampiyon olmuştu. Şimdi bu iki takım İtalya’nın başkenti Roma’da karşılaşacak.
***
Önce Roma kentinden başlayalım. Roma Olimpiyat Stadı bilindiği gibi Lazio ve Roma’nın ortak kullandığı bir stadyum. Avrupa’nın en fazla final gören stadyumlarından. 4.defa Şampiyon Kulüpler Kupası/Şampiyonlar Ligi Finali’ne ev sahipliği yapıyor. İlk iki finali kazanan takım Liverpool oldu. 19977’de Alman B.Mönchengladbach’ı 3-1, 1984’de ev sahibi Roma’yı Grobbelaar’ın unutulmaz şovuyla penaltılarda yendi ve kupaya uzandı. 1996’da yine bir İtalyan, Juventus bu stadyumda final oynadı. Rakip Ajax’tı ve yine penaltılarla kazanan belli oldu. Bu sefer gülen İtalyanlar oldu.
***
İtalya’nın ev sahipliği yaptığı ilk final 1966’da San Siro’da oynadı. İnter, Benfica’yı 2-0 yenerek şampiyon oldu. 1970’de yine İtalya’ya San Siro’ya gidildi. Bu sefer gelenler Feyenoord ve Celtic’ti. Kazanan 2-1 ile Feyenoord oldu. Daha sonra 2 Roma evsahipliğinden sonra, İtalya 90 sonrası ilk kupada 1991’de Bari kenti şampiyonu alkışladı. Kızılyıldız ve Marsilya’yı buluşturan mücadelenin 120 dakikasından gol sesi çıkmadı. Penaltılarda kazanan Yugoslavlar oldu, daha sonra Yugoslav diye bir şey kalmadı. 2001’de yine bir San Siro macerası yaşandı. Yine normal süre berabere sonuçlandı. Penaltılarda Valencia’yı yenen B.Münih oldu. O günden sonra ilk İtalyan soslu final bu olacak.
***
70lerde,80lerde,90larda hep bir finale evsahipliği yapan şehir, 21.yüzyılın ilk 10 yılını da boş geçmiyor. Ve bu sefer ilk defa İspanyollar’ı konuk ediyor. İspanyollar( Barcelona için İspanyol deme muhabbeti olmasın) bu kupayı alırsa en fazla kupa kazanan ülke olacak. Aynı şey İngilizler için de geçerli. İki ülke toplamda 11 defa kupa kazandı. İtalya ise bu finale ev sahipliği yapacak ve en fazla kupa kazanan ülke olma sıfatını kaybedecek. İtalyanlar da toplam 11 kupa kazandı. Son 12 yılda sadece Milan ile 2 kupa kazandılar. Bu sürede İngilizler 3, İspanyollar 4 kupa kazandı. Almanlar bile 2 defa kupa kaldırdı. Ama İtalyanlar’ın sahip olduğu bir sıfat var. En fazla final oynayan ülke. Toplam 25 final oynadılar. Aynı zamanda finalde en çok kaybeden ülke İtalya. Bunu kulüpler düzeyinde en çok beceren(!) takım yine bir İtalyan, Juventus. 5 kere finalde kaybettiler. Bu rekoru Benfica ile beraber paylaşaıyorlar. En fazla şampiyon olan takımın Real Madrid olduğunu yazmaya da gerek yoktu aslında.
***
Manchester United 2’den fazla final oynayıp hiç kaybetmeyen tek takım. 3 final oynadılar, hıç kaybetmediler. 1968’de Best ile Wembley’de, 1999’da Beckham ile bu seneki rakibi Barcelona’nın stadı Nou Camp’ta, 2008’de C.Ronaldo ile Moskova’da şampiyonluğa ulaştılar. Barcelona ise 1961’de Bern’de Benfica’ya, 1986’da Sevilla’da S.Bükreş’e, 1994’te unutulmaz finalde, Atina’da Milan’a mağlup oldu. Kazandığı ilk kupa 90larda geldi. Sampdoria’yı 1992’de 1-0, Arsenal’i 2006’da 2-1 yenerek kupayı kaldırdı.
***
Yarın ki maç 3.defa bir İspanyol-İngiliz finali izlememize neden olacak. Gerçi benim için 2. İlk 2 final Paris’te oynadı. 1981’de Liverpool, Real Madrid’i 1-0 mağlup etti. 2006’da gülen İspanya tarafı oldu, Barcelona, Arsenal’i yendi.
***
Geçen sene kupayı kazanan Manu, bu sene de kazanırsa 19 yıl sonra bir ilki gerçekleştirecek. 1989’da S.Bükreş’i (orada biz olabilirdik finali), 1990’da Benfica’yı yenen Milan’dan sonra bir daha iki sene üst üste kupa kazanan olmadı.
***
Yine bir Milan rekoru verelim. 1969’dan beri yani 40 senedir bir Şampiyon Kulüpler Kupası/Şampiyonlar Ligi finalinde 3 gol atan futbolu yok. Bunu en son başaran isim Ajax’a, Madrid’de 3 gol atan Pierino Prati.
***
Şampiyon Kulüpler Kupası / Şampiyonlar Ligi finalinde gol atıp yolu Türkiye’den, Türk takımlarından geçen tek isim Luis Aragones.
***
Şampiyonlar Ligi’nin son 46 senedeki en gollü finali İstanbul’da oynandı. 6 gol atılan unutulmaz maç ayrı bir yazı konusu. Eğer o tarihlerde blog yazarı olsaydım en güzel yazılarımı yazardım, daha da üstüne çıkamam diye başka bir şey yazmazdım, zirvede bırakırdım. Şimdi biz yine uzaklardan izlemeye devam edelim. Allah ileride nasip etsin bize, Roma’da, Paris’de orada burda final izlettirmeyi.

Hiç yorum yok: