Pazar, Kasım 22

Anri'nin Eli


Dünya futbolunda daha önce böyle rezillik hiç olmadı. O kadar sene mahallede, sokakta, halı sahada top oynadık, stadlarda, televizyonlarda maç izledik ilk defa bir futbolcu topu elle kontrol etti ve hakem görmedi. Daha önce yaşanmamıştı böylesi. FIFA bile şaşırdı, nasıl davranacağını bilemiyor.

Değil tabi böyle. Ama nedense yaratılan hava bu. Bu konu hakkında yazamadık hafta içi, bu pazar günü yazalım iki satır. Öncelikle maçın tekrar edilmesi çok saçma olur. Hakem ne olursa olsun kararı vermiş. Futbolun içinde bunlar oluyor. Hakem hatasıyla maç kazanılır veya kaybedilir. Çirkef hakemler de olacaktır. Bir takımı ard arda verdiği kararlarla da yakabilir. Ve yıllar sonra o maçı anlatacak, konuşacak bir konumuz olur. Aslolan muhabbettir ve hakem hatalarının buna katkısı çoktur. Maçın tekrarını falan unutalım.

Geçelim Thierry Henry'e. Fransız'ın hayranı çoktur. İyi topçudur. Ama ben çok sevmem. Daha doğrusu severim keratayı ama hayranı olduğum bir yıldız değildir. Bir Raul, bir Ginola, bir Gattuso, bir Redondo, veya bir Totti değil benim için. O nedenle onu koruma isteğim yok. Ama bu kadar çok eleştirilmesini de anlamıyorum.

Henry'e saldıranlar önce elini vicdanına koymalı ve sonra saldırmalı. Aynı durumda kendileri olsa ne yaparlardı. Yani Türk milli takımında oynuyorsunuz, elinizle düzeltip Servet'e gol pasını veriyorsunuz. O gol sizi Dünya Kupası'na götürüyor. Maçı 55.000 kişilik Kadıköy'de oynuyorsunuz. Golden sonra bütün stad seviniyor. Galatasaraylısı, Fenerbahçelisi... Gidip hakeme "gol değildi" diyebilecek olan varsa helal olsun. Ama eminim ki "benim için Henry bitmiştir" diyenlerin yüzde 80'i Henry'nin yaptığını yapardı.

Ben elle oynamazdım diyene de saygılarımı sunarım. Top oynarken top bazen öyle bir gelir ki, ister istemez elle oynarsınız. Hatta elle oynadığınızı anlamaz, topun elinize çarptığına inanırsınız. Anlık bir olaydır.

E peki şimdi ne olacak? Hiç. Futbol devam edecek. Yıllar sonra Fransa futbolunun muhabbeti ni yaparken, 1993 Ginola, 1998 Zidane, 2009 Henry diyeceğiz ve 3 saat futbol konuşacağız.

Şike yapmak, doping kullanmak, takımını satmak, rakibe kasti tekme atmak dışında her futbol hatası hoş görülebilir. Bu da onlardan biridir. Sonuçta hakem bu hareketi görseydi, Henry'e sarı kart gösterecekti, futboldan afaroz etmeyecekti. O zaman biz de etmeyelim.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Platini'ye saldıranları anlamıyorum ben de. Yahu adamın senelerdir dediği olsaydı, ceza sahasındaki hakem Henry'nin elini görecekti ve Fransa gidemeyecekti Dünya Kupası'na. E daha ne bekliyorsunuz ki?

Adsız dedi ki...

gidenin irlanda olmasi uzdu beni en cok... mac tekrar oynanmasa bile (ki cok asilce olurdu) en azindan Anri'nin turnuvada oynamamasi saglanmali...