Çarşamba, Kasım 18

Hadi İnşallah


TB Genel Başkanı Nazım Kaya metrobüs bileti fiyatına yapılan zammın tüketicinin mecburiyetini kötüye kullanmak olduğunu belirterek, kriz sürecinde enflasyonun çok üstünde yapılan zammın iptali için yargıya başvuracaklarını açıkladı.

Kaya, İBB'Yİ toplu taşıma söylemlerinin altını boşaltmakla suçladı.

Metrobüs fiyatlarına yapılan zam hakkında yazılı bir açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME), belediye bütçesine ek gelir kazandırmak için metrobüs fiyatlarını artırdığını iddia etti. UKOME’nin metrobüs fiyatlarına yaptığı yüzde 35 zamla 1,5 TL olan metrobüs bilet fiyatının 2 TL’ye çıktığını hatırlatan Kaya, “Metrobüs hatlarıyla günde 1 milyona yakın yolcu taşınmakta, yapılan zamla birlikte de belediye bütçesine 500 bin TL ek gelir sağlanmıştır” ifadesini kullandı.
Metrobüs güzergahında bulunan diğer toplu taşıma araçlarının devre dışı bırakılmasının da dikkate alındığında yapılan fiyat artışının tüketicinin mecburiyetini kötüye kullanmak olduğunu kaydeden Kaya, bu kararla vatandaşa “zamma razı ol veya yürü” denilmek istendiğini ifade etti.

Mali darboğazı aşmak isteyen kamu otoritesinin bütçe açıklarını tüketicinin üzerine yüklemeye başlamış olduğunu belirten Kaya, kriz zamlarının tüketici açısından zam krizlerine dönüştüğünü kaydetti. Kaya, “Krizin en çok vurduğu, buna karşılık en masum kesimi tüketicilerin bu kadar haksız uygulamalara maruz kalması kabul edilemez. Kamusal hizmetlerde kar amacı güdülemeyeceği gibi, yapılacak zamların enflasyondan yüksek olmaması gerektiğine dair yüksek yargı kararları ortada iken yapılan zamlar yargı kararlarının dikkate alınmadığını göstermektedir” açıklamasını yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin metrobüs hizmetlerinde yaptığı zammı geri çekmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, diğer hizmetlerde uygulanan zam politikasına da son vermesi gerektiğini bildirdi. Kaya, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan uygulamalar nedeniyle mevcut yönetim İstanbul tüketicisinin hafızasında zamcı yönetim ve tüccar olarak kalacaktır. Tüketiciler Birliği yapılan yersiz zammın iptali için yargı girişimini gerçekleştirerek tüketicinin makul fiyatlarla ulaşımını gerçekleştirecektir.

Hiç yorum yok: