Perşembe, Kasım 26

Tercih


Borges sık sık yazar Lothar hakkında. Pek sevmez. Doğrudur, o bizden daha hakimdir Alman futboluna. Vardır bir bildiği. En çok bahsettiği konu da Lothar'ın 1986 Dünya Kupası kadrosuna çağrılınca üzülmesidir. Sebebi, kız arkadaşına yazı beraber geçirme sözü vermiş olmasıymış.

Buradan da yola çıkabililiriz. Ama biz sadece fotoğrafa bakalım. Fotoğrafta, bir İtalyan, bir Fransız ve bir Alman erkeği var. Alman'ın yanında hoş bir sarışın bayan var. Hemen zihinlerde hakim olan görüşleri dökelim.

İtalyan erkeği, kadınların kafasında bizim ( benim değil genel olarak erkeklerin) Ukraynalı hatun için oluşturduğumuz imaja sahiptir. Onlar için bir numaradır. Totti, Cannavarro, Maldini, Del Piero canlı örnekleridir. Haksız da sayılmzlar yani. Karizmatik abilerdir. Saygımız sonsuz.

Fransız erkeği, aşk adamıdır derler. Yönetmeni, şairi oradan çıkar. Fransızca küfretsen kız sana aşık olur. Öyle bir imajları var. Paris zaten aşk şehri olarak geçer. Fransa'ya gidip birine aşık olmayanı döverler. Hatta Paris'e de damsız girilmezmiş.

Alman erkeği ise cazip değildir pek. Odun gibidir biraz. Dil zaten kabadır. En güzel aşk şarkısını dinlesen tiksinirsin. O nedenle Alman müzik grubu denince karşısında Rammstein yazmasının nedeni budur. Scorpions şarkılarını Almanca söylseydi şimdi nerede olurdu acaba? 7 sene Almanca okudum oradan biliyorum. bunları . Alman erkeği diyince, bira içen göbekli adam gelir akla. İstisnası vardır muhakkak. Hatta önerme yanlış bile olabilir ama kafadaki imaj budur.

E peki bu sarışın abla niye Alman'ın yanında? Önünde İtalyan var, Fransız var. Niye Alman? Ablamız kim onu bilsek, Lothar hakkında bir iki şey daha öğrensek belki daha doğru bir cevap verebiliriz. Ama sadece fotoya bakarak şunu diyebiliriz.

Ribery, Toni, milletinizin yüzkarasınız oğlum siz. Tiplere bak. Çirkinlik değil kastım. Şu bakışlar, kıyafetler. Saklandığı yerde yakalanan Saddam Hüseyin gibi bakıyorlar. Bir de Lothar'a bak. Hatuna hava basıyor resmen. Buralar eskiden bizimdi, dutluktu, sattık böyle oldu diyor sanki. Gerçi haksız da sayılmaz.

1 yorum:

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Belki baldızıdır