Perşembe, Ağustos 13

1.Lig İzmir Takımları


Bank Asya 1.Lig yavaş yavaş başlıyor. Takımları incelemeye başlamak lazım. 18 takımdan hiç biri, tuttuğum takım değil ama bu sezon en yakından takip edeceğim lig bu olacak. Hayat enteresan, ama futbol eksenli olunca güzel oluyor. Geçelim.

Her takıma eşit mesafede sayılabilirim ama her şehire aynı değilim. O nedenle 16 şehirle temsil edilen bu lige İzmir takımları ile başlayalım. Önce geçen senenin Play-Off finalisti Karşıyaka.

Karşıyaka geçen sene sonu mutlu bitmeyen ama güzelliği tartışılmayacak bir sezon yaşadı. Sıkıntılarla ve umutsuzlukla başlanan sezon, son maçın bitimine 4 dakika kala yenen golle sonlandı. Umutlanan Karşıyaka taraftarının hayal kırıklığı çok büyüktü. O nedenle bu sezon İzmir'de oynanacak ilk 5 maçta seyirci desteği olmayacak.

Geçen sene ile bu sene çok farklı. Geçen sene genç ve tecrübesiz bir kadro vardı. Beklentiler düşüktü. Fakat zaman içinde alınan skorlar kenetlenmeyi getirdi. Alkışlanacak bir mücadele sergilendi. Fakat sonu gelmedi. Bir forvet takviyesi yapılsa herşey çok farklı olur dendi, ben de yazdım burada.

Geçen sene yapılamayanları bu sene yapmak isteyen camia, transfer atağına girdi. Takım baştan aşağıya yenilendi. Ligin gözde topçuları transfer edildi. Daha önceki sezonlarda da transfer şampiyonu olarak başlayan camia ikinci yarı başlamadan gelecek sezonun planlarını kurmaya başlardı. Bu sene de böyle olacak gibi gözükebilir. Ama Reha Kapsal'ın olduğu yerde bu mümkün değil. Reha Kapsal bir şey yapıyorsa vardır bir bildiği.

Geçen sene takımın en büyük yıldızı hocası Reha Kapsal'dı Bu sene hiç öyle değil. Geçen seneki takım da artık yok zaten. Kaleci Kerem, bekler Ahmet Çağıran ve Solakel, stoperler Fuat ve Aydın takımda yok. Hem önde hem arkada oynayabilen Rıdvan'da ligin en iyi genç futbolcusu ödülünü kazanıp İstanbul'un yolunu tuttu. Yani arkada oynayan 5 futbolcu takımda yok artık. Onların yerine 34 yaşındaki Ufuk Çam Kartalspor'dan geldi. Partneri Ankaragücü'nden alınan, geçen sezonu Sakaryaspor'da geçiren Mustafa Aydın olabilir. Yine Kartalspor takımından sol bek Serkan Kılıç var. Bank Asya 1.Lig tecrübesi olmayan Ayhan Evren Vanspor'dan alındı. Sağ bek oynuyor. Genç Saffet Gurur Yazar ise bu sene takıma daha çok dahil olacaktır. Kalede ise bir dönem Galatasaray forması giyen Kerem İnan'ın yerini bir dönem Beşiktaş forması giyen Ramazan Kurşunlu devralacak.

Orta sahada geçen sezon muhteşem bir dörtlü vardı. Zafer-Taha-Cihan-Ferhat. Zafer Mersin'e, Cihan Sivas'a gitti. Ferhat kiralıktı, geri döndü. Elde sadece solak ön libero Taha Yalçıner kalmıştı. Fenerbahçe altyapısı çıkışlı Taha, biraz fazla telaşlı oynuyor ama heyecanını yendiği zaman canavar kesiliyor. Fakat bu sezon kadroya girmekte bile zorlanabilir. Çünkü kadro çok genişledi. Sağ tarafa Orduspor'dan Serdar Sinik alındı. Teknik bir futbolcu ama devamlılık sorunu yaşıyor. Diyarbakırspor'dan alınan İzmir doğumlu futbolcular Mutlu Kızıltan ve Volkan Özcan, Ankaragücü'nden alınan Burak Karaduman, K.Erciyesspor'dan Köksal Yedek, Giresunspor'dan 1988 doğumlu Aykut Akgün her daim kadroya girebilecek transferler. Aynı zamanda geçen sene sahada yer alan Timuçin Aşçıgil ve Kıvanç Karakaş kolay vazgeçilecek futbolcular değil.

Karşıyaka'nın değişen kadrosunu en iyi anlatan yer forvet hattı. Geçen sene verim alınamayan Yunus-Eser-Serkan-Önder dörtlüsü artık yeni takımları için mücadele edecek. Yeşil-kırmızı formayı ise geçen sene Diyarbakırspor'un en golcü futbolcusu olan Emrah Bozkurt, Türkiye Ligleri'nin en iyi kafacısı Okan Öztürk ve Ganalı Asamoah giyecek. Emrah'ı biraz geriye çekip üçünü aynı anda da oynatabilir Reha Kapsal. Fakat böyle bir şey yapacağını tahmin etmiyorum. Tek forvetten şaşmayacaktır. Emrah yine geriye, orta sahaya yakın tarafa çekilir, Okan ise kulübede joker olur. Aynı zamanda Extensor'un bize defalarca tanıttığı Drogba lakablı Erçağ'da forma şansı bulduğunda ıskalamayacaktır. Hazırlık maçları bunu gösterdi.

Karşıyaka geçen seneki mücadeleci futbolunu golle süslerse Süper Lig'in en büyük adayıdır. Ama mücadeleci futboldan verim alınması için takım olmak esas şarttır. Şu andaki en büyük sıkıntı bu gözüküyor.

Altay'da çok değişiklik yok. Geçen sezona 3.kaleci olarak başlayıp zirveye çıkan Gökhan Değirmenci, kaptan Merter Yüce ile beraber Kayserispor'un yolunu tuttu. Yasın Avcı Karabükspor'a transfer oldu. Beşiktaş'tan kiralanan Can Erdem ve Mehmet Sedef geri döndü. Gaziantepspor'da parlayan Erdal Güneş de yeniden Süper Lig topçusu oldu ve Diyarbakırspor ile imzaladı.

Kaleden yana sorunu yok Altay'ın. Devre arasında Kartalspor'dan alınan Soner Şahin, talihsiz sakatlığı nedeniyle sezonu boş geçmişti. Bu sezon kaleyi devralacaktır. Rakibi ise Kocaelispor'dan alınan Kılıçaslan. Defansta Musa, Mustafa Yalçınkaya, Onur, Ercan, Mehmet Budak, yeni transfer Yüksel(Kartalspor) devamlı 11 oynayacak futbolcular değil bence. Yiğitcan stoper mevkinin değişilmezi. Sol bekte Mesut sıkıntı yaratmaz. Sağ bek problemine yukardaki isimlerden biri çare olur. Ama ikinci stoper konusunda bir sıkıntı olduğu muhakkak.

Orta saha ise yeni teknik direktör Fuat Yaman için sıkıntı. Yabancılar Tiago ve Molina geçen sezon parmak ısırtmıştı. Sakaryaspor'dan Okan Koç, Kocaelispor'dan Levent Kartop Yasin ve Merter'in yerini doldurur. Serkan Dökme, Mehmet Sak, İsa Akgöl kadroyu zenginleştiren isimler.

Forvette ise Burak Çalık ve Şehmus Özer var. Şehmus yıllardır bu ligin en tehlikeli forvetidir. Fakat hala bir patlama yapıp Süper Lig'e çıkamadı. Bu patlamayı gerçekleştirmesi için 2009-2010 son sezonudur bence. Burak Çalık ise hızı ve yıpratıcı özeliğiyle milli takımlara yükselen bir forvet. Ama son vuruşları her zaman sıkıntı. Bazen 3 gol atar, bazen 4-5 maç susar. Golünü atabilse çok başka yerlerde olurdu. Belki onu kanatta değerlendirmek daha faydalı olacaktır. Ama Altay'ın o konuda bir sıkıntısı olmadığı için gol yükünü sırtlamak zorunda. Kamp döneminin yıldızı ise bir başka forvet, Beylerbeyi takımından transfer edilen Cenk Akkılıç. Cenk ve Karşıyakalı Erçağ lige damga vurabilirler, öyle bir şey olursa süpriz olmaz.
***
Geçen sezon Karşıyaka ve Altay'da oynayan Ahmet Burak Solakel, Cihan Yılmaz, Rıdvan Koçak, Merter Yüce, Gökhan Değirmenci, Erdal Güneş bu sezon Süper Lig'de oynayacak. Kiralık dönenleri de sayarsak nerdeyse bir 11 yani.
***
Ligin bir diğer İzmirli takımı Bucaspor, bu sezon yeni çıktı. Futbolseverlerin çok yakından takip ettiği, isimlerini yıllardır duyduğu Mehmet Batdal ve Veli Kızılkaya hala takımda. İkisi de Süper Lig'e ilk defa bu kadar yakınlar. Taşın altına ellerini koymaları lazım. Yeni transferler Erman Güraçar ve Yunus Altun o konuda genç oyunculara örnek olabilirler. Bucaspor'u geçen sene hiç izleyemediğimiz için yorum yapmamız abes olur. Bildiklerimiz bunlar. Bir de 6.000 kişilik ufak ama boğucu bir stadları var. Zor bir deplasman olacaktır. İlk sene lige uyum sağlanırsa ilerleyen yıllarda üst sıralar zorlanır. Zaten sağlam altyapı bu hedefi destekleyecektir.

Lige birden fazla takımla giren tek şehir olan İzmir, bakalım Süper Lig'e bir takım çıkarabilecek mi? Yarın başlayacak TSYD Kupası bunun ilk işaretlerini verecektir.

Hiç yorum yok: