Salı, Ekim 13

Maldonado yazısı

Maldonado Türkiye'ye transfer olduğunda oynadığı ilk maç Gençlerbirliği Oftaş maçıydı ve Fenerbahçe Kezman'ın güzel oyunuyla maçtan 3-1 galip ayrılmıştı. Bu maçta dikkat çeken, Maldonado'nun iki stoper arasına girmesi, pas hatası yapmaması, hemen hemen hiç risk almaması ve yanındaki Aurelio'nun da tıpkı Trabzonspor'da olduğu gibi ileri çıkmasıydı. Aurelio bu fırsatı yakaladığı için sevinmiş ve bu geriye gömülme hastalığından kurtulduğumuz takdirde iyi bir önlibero transfer ettiğimizi düşünmüştüm. Selçuk'tan, onun o manasız top kayıplarından öylesine usanmış ve bıkmıştım ki, Maldonado, Pirlo etkisi yaratmıştı bünyede.
***
Bu Oftaş maçında tribünlerde Sevilla teknik direktörü Manolo Jimenez de vardı. Ercan Güven maçın ertesi günü Jimenez tribünde bir pozisyon sonrası çok güldüğü için "Fener Sevilla'yı eler" tarihi yazısını yazmıştı. Hani Jimenez ciddiye almıyor Fener'i gibilerinden. İstanbul'da oynanan Sevilla maçı sonrasında Maldonado, haftasonu oynanacak Bursa maçında maç öncesi ısınırken sakatlanmıştı. Zico'nun rotasyonun bokunu çıkardığı maçta Fenerbahçe Sinan Kaloğlu'nun gollerine yine engel olamamış ve sahadan 0-2 mağlup ayrıldığı gibi, şampiyonluk yolunda çok çok önemli bir üç puanı da kendi elleriyle bırakmıştı. Her neyse biz Maldonado'ya dönelim.
***
Maldonado bu sakatlığın üstüne yine uzun süre forma giyemedi. Ardından, önce İnönü'deki Beşiktaş maçında Kazım'la birlikte sivrilen isimlerden biriydi ki bir derbi galibiyeti almamıza rağmen Fenerbahçe tarihinin makus günlerinden biriydi. Niye diyecek olursanız, Maldonado'nun o maçtaki diri performansı Zico'nun onu Stamford Bridg'de bile oynatmasına neden oldu, diğeri ise Kazım'ın iyi oyunuydu. Karşısında İbrahim Üzülmez'i bulunca bu fırsatı kaçırmadı Kazım. Ancak ondan sonra sezonun en kritik iki maçında büyük bir taktiksel hata yaptı Zico bana göre. Önce Stamford Bridge'de Deivid'i sola alıp sol kanadı ve Deivid'i bitirdi, Kazım'ı başımıza musallat etti, ardından Ali Sami Yen'de ki şampiyonluk maçında Uğur Boral'ı sol beke çekip yine Deivid'i sol kanatta oynatıp Kazım'ı sağda denedi. Bu iki maçı da kaybetti Fenerbahçe.
***
Biz yine Maldonado'ya dönelim. Maldonado Selçuk'un cezası yüzünden bir anda kendisini Makelele, Lampard ve Ballack'lı bir orta sahaya sahip rakibin karşısında buldu. Haliyle hem buradaki hem de oradaki Chelsea maçında bekleneni veremedi. Hele Kadıköy'deki maçta mahkum oynanan ilk yarıda bu mahkumiyetin sebeplerinden biri de iki stoper arasına gömülme hastalığıydı Maldonado'nun. Ben yine de hem elimizde Selçuk olduğundan gerek hem de Deivid'in de ilk yıl sürünüp ikinci yılda nasıl bir performans gösterdiğini görmemizden Zico'nun ondan bir Pirlo, bir Toulalan çıkaracağından emindim. Bizim için sezonun son maçı olan Kadıköy'deki Gençlerbirliği maçında da oyundan alınırken inanılmaz yuhalandı Maldonado. Fenerbahçe 0-1 mağluptu o dakikalarda. Ve Maldonado eleştirileri de had safhadaydı. Bir önceki hafta takımın gole ihtiyacı varken son dakikalarda Volkan'a attığı geri pası bütün Fenerbahçeliler'i çıldırtmıştı. Bu maçtaki vasatlık da tuzu biberi oldu işin. Fenerbahçe Zico ile yolları ayırdı, Aragones'in de Maldonado'ya onay vermesiyle Fenerbahçe'de kaldı Maldonado ve Josico ile birlikte benim şahit olduğum kulüp tarihinin en kötü önlibero ikilisini oluşturdu. Lorant zamanında alınan Simao bile bunlardan iyiydi dersek, sanırım derdimizi anlatmış oluruz. Kaldı ki Kenneth Anderson'un iki gol attığı Kocaelispor maçında iyi de oynamıştı Simao.
***
Biz yine Maldonado'ya dönelim diyeceğim ama adamda dönülecek bir taraf yok maalesef. Bu yazıyı yazma sebebim bugün Hürriyet'in internet sayfasında gördüğüm Milan'a gidiyor haberleriydi. Pirlo gibi hatta Rijkaard gibi önliberolar görmüş bir takımın yalan haber de olsa nasıl olur da Maldonado ile adı aynı haberde geçer akıl karı değil. Velhasılkelam, Fenerbahçe'de aradığını bulamayan yabancılardan biriydi. Hem Selçuk hem de Semih bu haberin altına yorumlarını yazmışlar, ikisi de uyum sorunu çekti dediler. Yahu herkes Brezilyalı, sen senelerce Brezilya liginde oynamışsın, daha ne uyumu. E bir de Alex'in arkadaşı yazıyor cv'inde. Biz az mı Fabiano'lar gördük... En gerçekçi yorum ise Önder Özen'den geldi. "Maldonado, Pirlo ile aynı bölgede oynuyor. Pirlo 5. viteste, Maldonado 2.viteste..." Alakalı alakasız konulara değindiğim bu yazımı noktalarken Maldonado'nun yakın zamanda Kasımpaşa'ya transfer olabileceğini de belirteyim. Bir dedikodu değil, bir duyum da değil, Türkiye'ye geri dönecekmiş gibi bir his var içimde. Lorant az mı ekmek yedi Fenerbahçe sayesinde...

Hiç yorum yok: