Cuma, Ekim 16

1.Lig Yabancıları


Sezon başlayalı 8 hafta olmuş, yarın 9.hafta başlayacak biz bu yazıyı daha yeni yazıyoruz. Olsun. Hiç yazmamaktan iyidir.

Bilindiği gibi Süper Lig'in alt liginde geçen seneden beri takımlar yabancı futbolcu oynatabiliyor. 21 Yaş sınırı olan bu yabancılar, geçen sene çok dikkat çekti (bu sene sınır 23'e yükseldi). Gol kralı bir Brezilyalı Bruno oldu. Ordusporlu golcü çok kalmadı ve memleketine Adriano'nun yanına döndü. Kartalspor'un Azeri ve Kazak futbolcularını yabancıdan saymazsak, ki TFF saymıyor, 28 tane yabancı futbolcu oynuyor ligde. Hemen istatistikler verelim.

Ligde en çok Kamerunlu futbolcu var. Tam 8 tane Kamerunlu oynuyor. Onları 4 tane Brezilyalı takip ediyor. Geçen sene bu zamanlar 7 Brezilyalı'ya karşı 5 Kamerunlu vardı. Afrika Aslanları üstünlüğü eline geçirmiş durumda. Ligde yer alan diğer ülkeler şunlar:

3 tane Gana, 2 tane Fransa, 2 tane Arnavutluk, 1'er tane Bolivya, Senegal, Arjantin, Hırvatistan, Nijerya, Uganda, Liberya, Norveç, Gürcistan.

Ligin en yaşlı yabancısı 1982 doğumlu Ç.Rizesporlu, Brezilyalı Riberio. Kendisi zaten 3 yıldır burada oynuyor ve ligin en tecrübeli yabancısı sayılabilir. Süper Lig kariyeri de mevcut.

Ligin en genç yabancısı ise 1992 doğumlu Karşıyakalı Tonia Tisdell. Liberyalı, forvet mevkiinde görev yapıyor.

Kocaelispor ve Bucaspor'un yabancı futbolcusu yok.

Adanaspor'un iki Kamerunlusu Etame Mbilia ve Mark Kibong çok sempatik iki futbolcu. İki senedir burdalar ve taraftarın gözbebeği oldular. Fizikleri ve hızları şahane. Ara ara Kamerun milli takımına çağırılıyorlar. Mbilia, Eto'o tarzı bir golcü. Kibong ise fırtına sağ-sol açık.

Altaylı Tiago ve Molina da geçen sene burada olanlardan. Teknikleri çok iyi. Fakat sık sakatlanıyorlar. Tiago aynı zamanda çok fazla cezalı duruma düşüyor.

Boluspor'da Arnavut orta saha Gilman Lika yer alıyor. Golleri atıyor ama performansı henüz hala istenilen düzeyde değil. Daha önce Hacettepe'de oynamışlığı var.

Dardanelspor iki Fransız getirdi. Babacar Diallo ve Thomas Mendy. Mendy oyuna genelde sonradan giriyor. Diallo ise kadroda kendine yer bulmaya başladı.

Rizespor'un diğer yabancısı Diakhate, bana göre ligin mevkisinde en başarılı oyuncularından. Ön libero. Senegalli. Türkiye'ye geleli 1 sene oldu ama şimdiden 3 takım değiştirdi. Kartalspor ve Sakaryaspor'dan sonra şimdi de Rize'de.

Gaziantep BB Spor tek yabancılı takımlardan. Kamerunlu Roland Bebbey 1986 doğumlu.

Giresunspor bir Brezilyalı bir Bolivyalı'ya sahip. İkisi de lige iyi başladı sayılır. İkisi de forvet oynuyor. Fabiano Monteiro ve Ricardo Pedirel tam hazır olmasalar da ilerleyen haftalarda çok fazla can yakar.

Hacettepe'de Ganalı Daniel Addo ve Hırvat Ante Kulusiç yer alıyor. İkisi de geçen sezonlarda ülkemizde oynamıştı.

K.Karabükspor'da Nijeryalı Emanuel Emenike ve Ugandalı Hassan Wassva var. Emenike, taklalarıyla fenomen olmaya koşacak bir forvet. Hassan ise orta sahada oynuyor.

Karşıyaka'nın diğer yabancısı forvet Albert Mfongang. Kamerunlu, 1987 doğumlu futbolcuyu çıplak gözle izlemek istedim. 30.dakikada dili dışarı çıkmıştı. Bana umut vermedi.

Kartalsporlu Shaibu Yakubu Ganalı. O da geçmişte Ankara macerası yaşayan futbolculardan. Şu ana kadar 4 gol attı. Gol krallığında iddialı.

K.Erciyesspor'un iki Kamerunlu futbolcusu, Emanuel Njock ve Severin Bikoko aynı bölgede oynamalarına rağmen birbirlerinden çok farklı. İkisi de geçen sene buradaydı. Bikoko takımını ligde tutan isimlerin başında geldi ve bir çok takımdan transfer teklifi aldı. Njock ise çok az süre aldı. Fakat buna rağmen bu sene takımda kalmaya devam etti.

Konyaspor'un yabancılarını Süper Lig'den biliyoruz. Norveçli Branimir Poljak ve Brezilyalı Kaue Da Silva forvet olmamalarına rağmen attıkları gollerler dikkat çekiyor. Özellikle Da Silva frikik golleriyle takımına şimdiden birçok puan kazandırdı.

Mersin idman Yurdu'nun yabancıları Kamerunlu. Ghislain Aime Emo ve Raymond Ndong. İkisini de izlemek nasip olmadı daha.

Orduspor'un Ganalı oyuncusu Jerry Akaminko tam bir azman. Şaka tabi. Güçlü fiziği ve süratiyle dikkat çekiyor. Stoper, bek be ön libero oynuyor. Geçen sene de takımdaydı. Bu sene son sıraya demir atan takımın en başarılı ismi. Arnavut forvet Cevahir Sukaj ise kaçırdığı gollerle saç baş yolduruyor.

Samsunspor'un Gürcü forveti Çelidze ise takıma sezon başladıktan sonra katıldı. Takıma adapte sorunu devam ediyor.

Yabancılar bunlar. Yazı bu kadar. Sene sonu değerlendiririz bir daha bu isimleri.

Hiç yorum yok: