Cuma, Ekim 30

Basın taraflı olsun

Evet basın taraf tutsun istiyorum. Tıpkı İspanya'da olduğu gibi... Nasıl Marca gazetesi Real Madrid'in yayın organı gibi çalışıyorsa Türkiye'de de spor gazeteleri bu şekilde olmalı bence. Taraf tutmalılar, taraflı haber yapmaktan çekinmemeliler. En azından birer gazete böyle olursa her abuk subuk beyin özürlü haber sonrasında Fenerli medya safsatasını duymaktan kurtulurum. Belli olsun arkadaş Fenerli medya, ilkokul 3 seviyesindeki manşetlerle, ya da bir Selçuk Yula, Necati Bilgiç, yazısıyla ya da bir asparagas Fotomaç haberiyle işte Fenerli medya muhabbetini duymak istemiyorum. Çok sıktı çünkü. Çünkü Fenerli olmakla itham edilen gazeteler bu camianın en ufak bir başarısızlığında yerin dibine sokan manşetler atmaktan çekinmeyen, imzasız bir sürü zırva haberle moral bozan kendilerine küfür ettiren gazeteler.
***
Kulüple davalık olmuş, Allah bir dese şüphe etmeyecek Fenerbahçeli olmayan, her ne hikmetse derbiden bir gün önce ortaya çıkan "Fener Rijkaard'ı istemişti, sonra vazgeçip Daum'a döndü" temalı, ben seveyim veya sevmeyeyim, sevabıyla günahıyla bu takımın teknik patronu olan adamı bir anda ikinci tercih konumuna düşüren Deniz Derinsu haberleri can sıkıyor. Galatasaray maçından iki gün sonra hala ve hala internet geyiklerinin dönmesine bayılmıyorum ama, toplumun ortalama zeka seviyesi de bu. Ben de istemiyorum açıkçası Fenerbahçe taraftarının mor menekşe diye eğlenmesini, 10. yıl marşı hehehe diye rakibiyle dalga geçmesini. Ama tek değeri Fenerbahçe'nin uzun bir süredir alamaması olan Türkiye Kupası'nda takımın her elenişinden sonra bir hafta boyunca Fener en son kupa aldığında renkli televizyon yoktu, darbe yönetimi iktidardaydı diye her sene aynı lakırdıları yayınlayıp asap bozan gazeteler de bunlar. Hani o bitmeyen kupa hikayeleri, mağara adamına Fener forması giydirip internet gazetelerinde yayınlamalar... Geçtiğimiz ay, Manisa maçından sonra bir haber çıktı mesela, tarafsız olduğunu iddia eden bir spor sitesinde. Piç kurusuna 3 maç ceza diye haber yapmıştı. (sağ kroşeye de 3 maç geldi üzülmesinler) Hatta Twente maçından sonra da Fener'in pisliğini Galatasaray temizledi diye yazdı aynı site. Ya bu arkadaşlar neden kasıyor anlamıyorum. Galatasaraylı olmak, Fenerbahçe'den nefret etmek utanılacak birşey mi? Milyonlarca insan Fenerbahçe'den nefret ediyor zaten Türkiye'de. Anti x diye başka hangi takım için site var bilmiyorum ama Fenerbahçe için var. Olmasını eleştirmiyorum. İsteyen istediğini yazar çizer, yazsın çizsin de. Maalesef ultraslan forumundan mezun olup tarafsız haber yapıyoruz diyen zavallılardan bahsediyorum. Yap sitene aslanlar gibi sarı-kırmızı bir fon rengi, giydir Fenerbahçe'ye özgürce, akıt salyalarını. Engelleyen mi var? Tarafsız olduğunu iddia ediyorsan da eğer adam gibi haber yap ama...
***
Elano için stad otoparkında kahkahalar attı diye yazan gazeteler, Alex'in eşini spor salonlarında dile getirip Fenerbahçe'de mutsuz diye haberler de yaptılar, Daum'un "Mehmet Topuz toptan anlamıyor" dediğini de yazdılar. Bunlar olsun, olmasın demiyorum, tirajlara can veren haberler bunlar zaten ya da tıklanma rekoru kıranlar, ama bu aşağılayıcı haberleri yapanlar (Elano haberi de dahildir buna) iki gün sonra Fenerbahçe lehine, ya da rakipleri aleyhine bir haber yaptığı zaman fenerli medya diye sınıflandırılmasınlar. Herkesin tarafı belli olsun kardeşim. Kötü bir şey demiyorum. Ve bu durum ilginç biçimde insanların gözünü o kadar kör etmiş ki, "morartmaya geliyoruz" manşetini Fenerbahçe'yi gaza getirmek için yapıyorlar diyen arkadaşlarım da oldu. Tabi canım zaten "bu sene moruz Fener'e koruz" sloganını da Fenerbahçe tribünleri uydurmuştu. Sadece basit bir örnek bu. Kendi fikrimi söyleyeyim, gerçekten fenerli bir medya olsaydı şayet Galatasaray camiası tarafından 5 gün önceki derbide yaşanan olayların bir haftadır ısrarla 19 mayıs 2007 günü oynanan derbiyle, sahaya kesik koltuk parçaları, binlerce pet şişe ve onlarca meşale atılan, polislerin ve Galatasaraylı taraftarların yaralandığı derbiyle kıyaslanmasının olanaksızlığı hakkında Selçuk Yula vari olmayan adam gibi bir yazı ya da haber çıkardı diye düşünüyorum. Bünyamin Gezer bu maçı nasıl oynatır diye yaygara koparanlara söyleyeyim, eğer o maç ve 14 Mayıs 2006 günü oynanan Denizli maçı oynanabiliyorsa şayet dünyada oynatılmayacak hiçbir maç olmaz. Ancak tribünden sahaya otomatik tüfekle ateş açılması gerekir oynanmaması için. Ultraslan forumları da değil bahsettiğim, bizzat Galatasaray başkanının kendisi "bize 5 maç verenler Fenerbahçe'ye kaç maç ceza verecekler" tadında açıklama yaptı derbiden 1 gün sonra. Buca'nın renkleri sarı lacivert bakalım Galatasaray kazanacak mı diyen adamları ciddiye alıp da gaza gelen arkadaşlar içindir bu sözüm. Ben öyle bir basın göremiyorum arkadaşlar. Fenerbahçeli basın diye birşey göremiyorum. Sadece Fenerbahçe'nin popülaritesinden faydalanıp başarılarını gereğinden fazla öven, başarısızlıklarında ise yerin dibine sokan paçavra yığınları görüyorum.

3 yorum:

highstanbul dedi ki...

en son kutayın bu konu ile ilgili yazdıklarına, oturup derdimi anlatmaya çalışsam, bir yazı yazmaya çalışsam ve yazsam, aynen bunları söylerdim.. medya bu, o an sattıracak olan haberi yapar..

iddaa ediyorum, Fenerbahçe'nin yaşayacagı en ufak bir puan kaybında yazacakları şeyler bambaşka olacak, ama "hayır" spor medyası taraflı olsun istemiyorum, evet bu yazılanlardan çizilenlerden rahatsızım, her zaman rahatsızım yanlış anlaşılmasın, söylediğiniz saçma sapan kalemlerin, ülkenin iyi-kötü spor gazetelerinde köşe yazmalarından rahatsızım, cahil-güruh halkımın bu yazı/yorumlar üzerinden düşünüp, bu cümlelerden alıntılarla ikili-üçlü... sohbetlere girmelerinden ve bu sohbetleri duymaktan rahatsızım, bu sohbetlerin içinde kalmaktan daha rahatsızım, futboldan pek anlamadığını düşündüğüm, veya sporda, genellikle ve özellikle futbolda, aynı konu üzerinde çok başka düşündüğüm arkadaşlarımın, bir atışma, tartışma içinde, kendilerini bu isimlerin söylemlerini kullanarak haklı çıkarmaya çalışmalarında daha da rahatsızım.

tarafsız olsun ama "rıdvan" gibi tarafsız olsun, "güntekin" gibi tarafsız olsun.. biz tarafını bilsek de farketme, gözleri, hisleri topluma hitap ederken ve etkilerken tarafsız olsun.

kutay dedi ki...

şahsen bir galatasaraylı olarak rıdvan gibi tarafsız olacağına, selçuk yula gibi taraflı olmasını tercih ederım..
gs'nin bir pankartı vardı, 11 tane metin... spor medyası da misal 100 tane uğur meleke çıkarabılecekse eyvallah, yok yapamıyorsa, selçuk yula gibileri olsun, kimin ne hissettiğini bilelim. ama selçuk yulalar bir tarafta, osman tanburacılar diğer tarafta olsun. onlar aynı yerde bulusunca imzasız yazılar, imzasız manşetler birbirimize düşmemize neden oluyor.

highstanbul dedi ki...

bize göre tarafsız olmakla, topluma karşı tarafsız olmak başka şeyler ama kutsal..